Motor voorbereiden op start motorseizoen

Normaal gesproken is de start van het motorseizoen de MOTORbeurs Utrecht. Dat is voor motorrijders al jaren hét moment om de motor na de winterstop weer uit de schuur te halen. Helaas is er dit jaar wederom geen MOTORbeurs. Maar uiteraard is er wel gewoon de start van het motorseizoen. Iets waar wij al even om staan te trappelen.


Heeft jouw motor een tijdje stilgestaan?

Ikwilvanmijnmotoraf.nl vertelt je precies wat je na moet lopen voordat je in het nieuwe motorseizoen weer gaat motorrijden. Je stapt misschien nu nog niet op de motor, maar het is wel goed om een paar dingen alvast na te lopen. Je kunt dan je motor goed voorbereiden voor het nieuwe seizoen. Je zit er niet op te wachten dat je pas mankementjes ontdekt op het moment dat je je eerste rit van het jaar gaat maken. In onze blog lees je hoe je je motor voorbereidt voor het nieuwe motorseizoen.


Bandenspanning

Controleer bij de start van een nieuw motorseizoen altijd of er nog genoeg spanning in de banden van je motor zit. Wat de beste spanning voor je motor is kun je vinden in het instructieboekje van je motor. Meet dit altijd na als je banden nog koud zijn. Vaak is de bandenspanning ongeveer 2,0 bar voor en 2,5 bar achter. Ook staat het vaak afgebeeld op de achterbrug of het achtertandwiel van de ketting.


Vulstand vloeistoffen

Het peil van de vloeistoffen dat je voor de winterstop hebt aangevuld kan afgenomen zijn. Vul, waar dat nodig is, de vloeistoffen aan. Kijk ook goed of er ergens lekkage is. Heb je voor de winter de olie en het filter niet vervangen? Doe dit dan nu, zodat eventuele verzuurde olie en neergeslagen slijtagedeeltjes niet door het motorblok worden verpompt. Zorg ook vooral dat er niet te veel olie in het blok zit.


Verlichting

Goed werkende verlichting is heel belangrijk. Dit moet je regelmatig controleren. Voordat je voor het eerst weer op je motor stapt kun je al kijken of alles nog werkt. Vergeet ook de richtingaanwijzers en remlichten niet. Zijn er lampen kapot? Vervang ze dan en controleer ze elke keer voordat je wegrijdt.


Ketting

Het heeft niet zoveel zin om voor je eerste motorrit de ketting te smeren. Dit rijd je er namelijk meteen weer af. Smeer de ketting juist na een motorrit. De ketting is dan nog warm en het vet komt op die manier overal goed tussen. Wat je wel voor je eerste rit kunt doen is het controleren op klemmende schakels. Beweeg ze allemaal om er zeker van te zijn dat ze niet vast zitten. Als de ketting al helemaal blank is en de schakels glimmen je tegemoet, dan kun je beter wel voor én na de eerste rit smeren. Ook als je de ketting helemaal goed hebt schoongemaakt moet je het even insprayen.


Motoruitrusting

Je motoruitrusting nalopen voordat je het weer gaat dragen is heel essentieel. Past je motorhelm bij de start van het nieuwe motorseizoen nog goed en is hij nog intact? Een helm gaat, wanneer hij onbeschadigd is, ongeveer vijf jaar mee. Vervang hem daarom tijdig. Meestal schaf je elke drie jaar een nieuwe helm aan om er zeker van te zijn dat hij nog optimaal beschermt. Zijn de protectoren op je motorpak nog allemaal intact en zitten ze op de juiste plek? Sluit het pak nog goed aan of zit het te ruim of juist te strak? Zorg ervoor dat je kleding goed aansluit en niet beschadigd is. Alleen dan biedt het de beste bescherming en wappert het niet. Reinig en impregneer je kleding voordat je op de motor stapt. Een leren pak kun je het beste invetten met ledervet.


Verzekering

Loop ook je motorverzekering na. Kijk goed naar de dekking. Sluit dit nog aan bij je wensen en verwachtingen? Zo niet, dan kun je nog overwegen om over te stappen op een ander pakket of aanbieder. Is jouw motor nog in goede conditie of merk je steeds meer minpuntjes op? Dit is een goed moment om de keuze te maken om op deze motor door te rijden of nog te verkopen zodat je eventueel een andere kunt aanschaffen voordat het seizoen daadwerkelijk begint. Bij ikwilvanmijnmotoraf.nl heb je snel je handen vrij. Ons team van specialisten staat namelijk zeven dagen per week voor je klaar.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands