Motor onderhoud: vergeet deze klusjes niet

motor onderhoudVeel motoreigenaren gaan voor onderhoud eens in de zoveel tijd naar hun dealer. Bij anderen begint er pas een belletje te rinkelen als de motor ineens ander gedrag vertoont. Dit uitstelgedrag leidt vaak tot hoge rekeningen, die je had kunnen voorkomen. Heb je nog geen goede voornemens? Wij helpen je een handje!

Je kent het vast wel. Je moet eigenlijk je motor nalopen, maar je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk de weg op. Na een ritje denk je er niet meer aan, want de motor liep net nog heel goed. Toch doe je er goed aan om bepaalde onderdelen regelmatig te controleren en te verzorgen. We noemen een paar veel vergeten klusjes en de mogelijke gevolgen daarvan. Is het geen mooi voornemen, beter voor je motor zorgen?

Bandenspanning controleren

Wat als je dat niet doet?

Ongeveer de helft van de motorrijders rijdt met te weinig druk in de banden. Daarnaast is er ook een groep die rijdt met veel te harde banden. Als je geen aandacht besteedt aan de bandenspanning kan dat gevolgen hebben. De wegligging verandert en de remweg wordt langer. Daarnaast gaan je banden minder lang mee als ze niet op de juiste spanning worden gebracht.

motor bandenspanning

Wat kun je het beste doen?

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar controleer regelmatig het profiel en de bandenspanning. De juiste spanning zorgt voor een betere wegligging, een kortere remweg en is gunstig voor de levensduur van de banden.

Accuvloeistof bijvullen

Wat als je dat niet doet?

Het is heel simpel. Als je vergeet je accuvloeistof bij te vullen kan dat de accu aantasten. In het ergste geval gaat daardoor de accu kapot. Een beetje zonde vind je niet?

motor accu

Wat kun je het beste doen?

Je moet bij een accu niet alleen voorkomen dat je accu leegloop. Je doet er ook goed aan om wekelijks je accuvloeistof te controleren. Als het niveau onder het minimumstreepje zit moet je de vloeistof bijvullen. Dit doe je niet met accuvloeistof, maar met gedestilleerd water. Het niveau daalt namelijk doordat water verdampt, en ontsnapt, dus dat moet je aanvullen. Gedestilleerd water is verkrijgbaar in elke supermarkt en drogist. Bij nieuwere motoren met een onderhoudsvrije accu hoef je dit niet te controleren, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan even te kijken of je accu nog in goede conditie is.

Motor afspoelen met koud water

Wat als je dat niet doet?

Als je in de winter of straks in het vroege voorjaar een motorritje gaat maken kun je over wegen komen waar is gestrooid. Pekel kan je motor aantasten en kan al na één nacht zichtbare schade aanrichten. Als je eenmaal roestplekjes ziet breidt dit zich heel snel uit.

motor koud water

Wat kun je het beste doen?

Als je na elke motorrit je motor afspoelt met koud water voorkom je dat je motor gaat roesten door pekel. Doe dit nooit met (lauw)warm water. Dat bevordert juist de werking van pekel.

Remblokken controleren

Wat als je dat niet doet?

Motorrijders die zien dat de remvloeistof daalt vullen vaak de vloeistof bij, terwijl daar het probleem niet altijd ligt. Als je niet regelmatig de remblokken controleert kom je er pas laat achter dat de remblokken versleten zijn.

remblokken motor

Wat kun je het beste doen?

Als je remblokken verslijten wordt er meer remvloeistof naar de remmen gepompt. Daardoor daalt het vloeistofpeil. Als je de remblokken dan vervangt blijft de vloeistof op niveau. Controleer dus regelmatig de remblokken voordat je de remvloeistof bijvult.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands