Zo maak je de ketting van je motor echt schoon

Wist je dat je regelmatig je motorketting moet schoonmaken? De aandrijfketting van je blok naar je achterwiel vangt namelijk ontzettend veel vuil onderweg. Zand, steen, modder, zout en alles wat op het asfalt ligt kan in de ketting eindigen. Een algemene regel is om je ketting diep te reinigen elke keer dat je je olie wisselt. Uiteraard moet het smeren van de ketting vaker, namelijk ongeveer elke 500 km. Hoe je je ketting nou eens écht goed schoon maakt lees je hier.


Je motorketting schoonmaken in 7 stappen:

  1. Beoordeel de kettingset
  2. Zet de motor goed neer
  3. Ga los met kettingreiniger
  4. Borstel de ketting en tandwielen schoon
  5. Haal er een doek overheen
  6. Spoel de ketting af
  7. Smeer de ketting goed met kettingsprayVoor het schoonmaken van een motorketting kan je speciale borstels kopen.


1. Beoordeel de kettingset

Nu je toch met je hoofd op hoogte - of eigenlijk laagte - van je ketting zit is het een goed idee om de ketting te inspecteren. Kijk voordat je begint met schoonmaken of de kettingset aan vervanging toe is. Wist je dat je nooit alleen de ketting of de tandwielen vervangen moet, maar altijd de gehele set in één keer? Hoe je beoordeelt of je kettingset aan vervanging toe is lees je in een eerdere blog. Het zou zonde van de tijd zijn om het helemaal schoon gemaakt te hebben en dan pas merkt dat je de kettingset eigenlijk moet vervangen.


2. Zet de motor goed neer

Om de motor beter te kunnen rijden is het handig als de ketting warm is. Rijdt een stukje om hiervoor te zorgen. Vervolgens de motor meteen op een strategische plek neerzetten bespaard een hoop moeite later. Zet de motor stevig en rechtop neer, dus op de middenbok of met een paddockstand. Het makkelijkst is om de motor te zetten nabij een tuinslang, waarom lees je later in deze blog. Zorg dat de motor in neutraal staat.


3. Ga los met kettingreiniger

Kettingreiniger is een ontzettend effectief middel speciaal voor een motorketting. Spray royaal over de gehele ketting. Houd achter de ketting een stuk karton zodat je niet je gehele motor, remmen en banden raakt. Draai het achterwiel zodat je de hele ketting kan raken. Laat de kettingreiniger een paar minuten intrekken, of zolang als op de bus aangegeven wordt. Soms wordt geschreven dat WD40 een goede vervanger is van speciale kettingreiniger. Maar dit is niet aan te bevelen. Kettingreiniger is speciaal ontwikkeld om de rubberen o-ringen die in de ketting zitten niet aan te tasten, en WD40 doet dit wel.4. Borstel de ketting en tandwielen schoon

Met een borstel kan je al het vuil op en tussen de ketting goed verwijderen. Er zijn speciale soorten borstels specifiek voor een motorketting, kies vooral welke je zelf het makkelijkste vindt. Zorg er in ieder geval voor dat je de gehele ketting borstelt, en de tandwielen ook mee neemt. Poets tussen de ketting en op de plekken van het tandwiel waar deze de ketting raakt.


5. Haal er een doek overheen

Met een vochtige doek met eventueel een simpele ontvetter kan je het meeste vuil en de kettingreiniger verwijderen. Zie je nog hele vieze plekken, poets daar wat extra of schraap met een plastic plamuurmesje de hardnekkige resten eraf. Als je echt ver wilt gaan kan je het voortandwiel demonteren om die ruimte erachter te kunnen poetsen.


6. Spoel de ketting af

Hierom is het handig geweest de motor nabij een tuinslang te plaatsen. Het is namelijk tijd om het losgekomen vuil en de kettingreiniger af te spoelen met warm - niet heet - water. Zet hierbij niet de tuinslang op jet-stand, maar laat het er rustig overheen lopen. Hiermee voorkom je dat je het fabrieksvet tussen de kettingschakels weg spuit. Je kan natuurlijk ook een emmer gebruiken bij het ontbreken van een tuinslang.


7. Smeer de ketting goed met kettingspray

Je hebt naast het vuil en de kettingreiniger natuurlijk ook de oude kettingspray verwijdert. Daarom is het essentieel om de ketting nu opnieuw in te vetten. Zorg ervoor dat de kettingset goed droog is voordat je begint met kettingspray. Spray de ketting met de spray die werkt voor jou. Als je in de vorige stap warm water hebt gebruikt is de ketting ook mooi warm en komt de spray mooi overal tussen. Tip: check meteen of de kettingspanning goed is.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands