Onmisbaar motor gereedschap

Misschien lijkt het je leuk om zelf het onderhoud aan je motor te doen, maar misschien wil je vooral besparen op de kosten van het door een garage te laten doen. Als je wilt beginnen aan het sleutelen aan je eigen motor zal je gereedschap nodig hebben. Er is gigantisch veel aanbod waardoor het soms lastig kan zijn om te kiezen wat je echt nodig hebt. Welk gereedschap is handig om te kopen en welke zijn zonde van het geld?Wat zijn de essentiële tools voor het sleutelen aan een motor?

In dit lijstje staan de tools die nodig zijn bij de meeste onderhoudsklusjes. Een aantal items op deze lijst hebben verdere uitleg nodig.

De 3/8 inch (of duims) ratel is een mooi begin voor thuis sleutelaar. 3/8 inch is de maat van de vierkante aansluiting van de ratel. Deze maat is de tussenmaat tussen de 1/4 inch en de 1/2 inch. Omdat dit een tussenmaat is komen de maten van de doppen die voor deze maat beschikbaar zijn overeen met het gros van de bouten en moeren die op motoren te vinden zijn. De benodigde toebehoren voor deze ratel zijn verlengstukken en een 1/4 inch naar 3/8 inch adapter. De verlengstukken komen goed van pas wanneer een bout of een moer dieper gelegen is tussen bijvoorbeeld andere onderdelen. Door een verlengstuk tussen de ratel en de dop te klikken kan de bout of moer eenvoudig losgedraaid worden.

Een momentsleutel is een ratel die aangeeft wanneer het gewenste aanhaalmoment bereikt is. Het aanhaalmoment is de kracht die nodig is om een bout vast te draaien. De aanhaalmomenten van de verschillende bouten zijn vaak aangegeven in het werkplaatshandboek. De goedkopere momentsleutels maken vaak gebruik van een een 1/4 inch ratelkop. Om de kosten te drukken is het verstandig om een 1/4 inch naar 3/8 inch adapter te kopen zodat maar één doppenset aangeschaft hoeft te worden.

De terugslaghamer een kunststof hamer waarvan de hamerkop gevuld is met zand. Het zand zorgt ervoor dat de hamer niet terug stuitert waardoor nauwkeuriger geslagen kan worden. Deze nauwkeurigheid is samen met de kunststofkop van belang bij het sleutelen aan motorfietsen, omdat onderdelen vaak kleiner en van aluminium zijn.


Hoe kan je kosten besparen door zelf te sleutelen?

Het aanschaffen van al dit gereedschap kost natuurlijk een boel geld, maar hoe verdien je het terug? Een garage rekent een uurtarief voor arbeid. Voor ieder uur dat een garage met uw motor bezig is rekenen zij ongeveer tussen de €50,- en €100,-. Door simpele onderhoudsklusjes zelf uit te voeren kan op deze manier veel geld bespaard worden.

Het is natuurlijk wel aan te raden om moeilijkere klussen door ervaren monteurs uit te laten voeren. Denk hierbij aan het stellen van de kleppen.


Welke klusjes kan je makkelijk zelf doen?

Olie wisselen

Het wisselen van de motorolie is één van de eenvoudigste klussen van het onderhoud van een motorfiets. Daarnaast is het ook één van de meest essentiële.

Voor deze klus is allereerst een olie opvangbak nodig. Daarnaast is een oliefiltertang super handig, een steek- of dopsleutel om de carterplug los te draaien, en een momentsleutel om deze weer vast te draaien. Trechters voor het bijvullen van de olie, en blauw werkplaatspapier om de morsresten op te ruimen.

Ketting werkzaamheden

Bij kettingwerkzaamheden kunt u denken aan het reinigen, smeren en stellen van de ketting. Ook dit is eenvoudig zelf te doen en erg belangrijk voor de levensduur van de ketting. Het smeren van de ketting moet je eigenlijk elke paar honderd kilometer doen.

Remvloeistof verversen

Hier hebben we eerder een blog over geschreven. Zie het overzicht hieronder voor deze en voorbeelden van andere interessante blogs.


Welke gereedschapsmerken zijn aan te raden?

Er zijn veel verschillende gereedschapsmerken. Velen hiervan zijn zeker goed genoeg voor de thuissleutelaar en sommige zijn aan te raden voor professionals. Een aanrader die wij in ieder geval mee willen geven is dat investeren in goed gereedschap het zeker waard is. Ook al lijkt het aanlokkelijk om het goedkoopste gereedschap te kopen, het is niet aan te raden. Veel van dit gereedschap zal niet lang mee gaan, en de passingen zullen niet perfect zijn. Hierdoor kan je bijvoorbeeld snel bouten doldraaien. Merken die heel goed zijn, en daardoor wel wat duurder, zijn bijvoorbeeld: Facom, Wera, Gedore, Bahco en Hazet. Veel van deze merken hebben ook een B-lijn, zoals: Gedore RED, Beta, Mannesmann, Promat, Proxxon. Deze zijn voor de thuissleutelaar ook allemaal prima, en weer een stukje goedkoper.
Vond je dit interessant om te lezen? Lees dan ook:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands