Motorrijden al vanaf 16 jaar? De KNMV zegt ja.

Momenteel mag je beginnen met rijlessen voor A1 als je 17 jaar bent. Een A1 motor is een motor met maximaal 125cc verbrandingsmotor en maximaal 11 kW. Als het gaat om een elektrische A1 motor, dan mag het gewoon alleen 11 kW hebben. De verdere regels rondom het getrapte rijbewijs vind je in een eerdere blog. De KNMV heeft wederom aangegeven er voor te zijn dat de leeftijd om het A1 rijbewijs te mogen halen te verlagen naar 16 jaar. Hiervoor hebben ze een aantal argumenten genoemd. We zetten ze hier voor je op een rijtje.


Het zorgt voor meer rijervaring

De KNMV heeft het al eerder genoemd toen in 2017 het getrapte rijbewijs met code 80 werd ingevoerd. Wanneer je nu je volledige A rijbewijs in één keer halen wilt moet je minimaal 24 jaar oud zijn. Als je de getrapte manier wilt volgen moet je minimaal 18 zijn voor A1 en minimaal 20 zijn om je A2 te mogen halen. Om vervolgens twee jaar te wachten om je volledige A rijbewijs te krijgen. Heb je code 80 gehaald? Dan wordt je A2 rijbewijs automatisch 'opgewaardeerd' naar A. Veel jonge motorrijders wachten daarom met hun A1 en halen liever code 80 of het A rijbewijs in één keer. Om ervoor te zorgen dat jongeren het getrapte traject gaan volgen wil de KNMV dus dat zij al kunnen gaan voor A1 op 16 jaar. Hiermee kunnen ze dus al vroeger beginnen en daarom des te meer rijervaring en verkeersinzicht verkrijgen. Als zij dan zouden doorstromen naar zwaardere motoren hebben ze een mooie basis.


Het maakt de bromfiets minder aantrekkelijk

Een bijkomend voordeel van de verlaging naar 16 jaar zou zijn dat dan meer jongeren zouden kiezen voor een A1 rijbewijs in plaats van een brommer rijbewijs. Het zal uiteraard wel meer dan de normale 4 uur aan bromfietsrijlessen zijn voor een motor. Daarbij denk je al gauw aan 20 tot 30 uur. Doordat het voor jongeren nu een keuze is tussen motor en brommer op dezelfde leeftijd, zullen er meer jongeren zijn die meteen voor A1 gaan. Hierdoor zullen er minder snor- en bromfietsers rijden, wat sommigen wenselijk vinden. Bovendien willen deze partijen dan de overlast die veroorzaakt wordt door opgevoerde brommers en scooters beperken. Een A1 motor gaat immers al een stuk harder dan een bromfiets of snorfiets.


Het is al bewezen in andere Europese landen

In meerdere landen in Europa is het al een tijdje mogelijk om vanaf je zestiende verjaardag een A1 rijbewijs te halen. Daar is het bewezen dat het de verkeersveiligheid van jonge bestuurder positief beïnvloed heeft. Als ze een goede hoeveelheid lessen hebben gehad met de motor kunnen zij veel ervaring opdoen voordat ze doorstromen via A2 naar A.


Meer motorrijders is beter!

Het belangrijkste van het verhaal is natuurlijk dat het uiteindelijk zou kunnen zorgen voor meer motorrijders. En dat is natuurlijk voor iedereen beter. Zowel voor de bestuurder zelf als voor de rest. Meer verkeersdoorstroming, minder files en meer lol.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands