Nieuwe regels motorrijbewijs: hoe zit het nu?

Deze week is bekend gemaakt dat de regels voor het halen van het A-rijbewijs gaan veranderen. Voor sommigen is het goed nieuws, maar er zijn ook motorrijders die er minder blij mee zijn. De verandering roept vooral veel vragen op. Want mag je nu meteen op je 21e op een zware motor rijden? En wat betekent dit voor motorrijders die nu hun motorrijbewijs A1 of A2 hebben? ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zet alles nog eens voor je op een rij. De leeftijd om examen te doen op een zware motor is van 24 jaar verlaagd naar 21 jaar. Als je met de nieuwe regeling je A-rijbewijs haalt krijg je een code 80 op je rijbewijs. Wanneer de regeling precies ingaat is nog niet bekend. In deze blog lees je wat er verandert in de nieuwe situatie.Nog geen motorrijbewijs? Dan werkt het binnenkort zo

Je mag bij de nieuwe regeling op je 21e je motorrijbewijs A halen. Je krijgt dan code 80 mee. Die geldt twee jaar. Dat betekent dat je pas na twee jaar na het halen van je A-rijbewijs op een zwaardere motor mag rijden. Je mag niet op je 21e op een zware motor rijden. Ook niet in het buitenland. Code 80 geldt tot je 24e en wordt ook op je rijbewijs vermeld. Daarna krijg je automatisch het volledige rijbewijs A. Ongeacht hoe lang geleden je je rijbewijs met code 80 hebt gehaald. Je moet dan wel opnieuw je rijbewijs aanvragen zodat het ook daadwerkelijk op het pasje wordt vermeld.


Je hebt motorrijbewijs A1, en nu?

Heb je je A1 (tot 11kW) rijbewijs? Dan moet je nog dezelfde stappen volgen om volledig het A-rijbewijs te halen. Het verschil is dat je met de nieuwe regeling geen theorie meer hoeft te halen. Je moet nog wel je praktijkexamen doen. Als je trapsgewijs je rijbewijs haalt geldt code 80 niet. Als je na een paar jaar rijbewijs A haalt mag je dus meteen op een zware motor rijden.


Je hebt rijbewijs A2, en nu?

Heb je al je A2 (tot 35kW) rijbewijs? Het enige dat dan verandert is dat het theorie-examen komt te vervallen. Je moet nog wel een praktijkexamen doen om je A-rijbewijs te halen. Omdat je trapsgewijs je rijbewijs haalt geldt code 80 niet. Je mag na het halen van je rijbewijs gelijk op een zware motor rijden.

Bij het CBR en de RDW wordt nog gekeken naar de exacte invulling van het nieuwe motorrijbewijs. Mogelijk kunnen er nog dingen veranderen.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands