Te Luid is Uit; Een oproep voor minder uitlaatgeluid

Vanuit allerlei omgevingen is duidelijk dat er overlast wordt veroorzaakt door te luide motoren. Het zijn niet alleen maar zeurende mensen die zich laten horen. Veel organisaties hebben ondertussen ook een standpunt genomen tegen te luide uitlaten. Om de goede naam van motorrijders te behouden wordt er nu opgeroepen middels de campagne Te Luid is Uit om te zorgen voor een stillere uitlaat en andere motorrijders aan te spreken op hun gedrag.


De MAG

De Motorrijders Actiegroep (MAG) roept op tot tekenen van het convenant. Door aan te sluiten bij het convenant laat je weten dat je achter het idee staat dat wij als motorrijders meer rekening kunnen houden met de omgeving. Hiermee moet overlast zo veel mogelijk worden beperkt. Dit is te doen door de dB killer weer terug te schroeven in de uitlaat of om te zorgen voor de standaarddemper op je motor. Maar het gaat ook om het rijgedrag. Logischerwijs maakt een motor meer geluid als je op het gas gaat. Zoek de plekken uit waar je gas wilt geven, en doe dit dan niet op plekken waar dit voor overlast zorgt.


Op een speciale website roept de MAG op om bewust te zijn van je omgeving.


Minder geluid maken: tips

Hoe kan je bijdragen aan het reduceren van de ervaren overlast? De meeste tips liggen voor de hand. De MAG heeft een aantal tips voor motorrijders die willen meewerken aan minder overlast:

  • Ga van het gas af in de buurt van bebouwing.
  • Hou zoveel mogelijk afstand bij het passeren of inhalen van fietsers en wandelaars. Laat zien dat je ze ziet.
  • Rij met ingetrokken koppeling en je gas dicht langs ruiters. Rijd liever niet in grote groepen.
  • Ga 's door de week rijden, als dat kan, in plaats van in het weekend. Spreid de drukte. Da's nog lekkerder rijden ook.
  • Ga niet vol op het gas de bocht uit. Doe een circuitdag als je gas wilt geven.
  • Schroef je dB-killer in je uitlaat, vervang je open pijp door je standaarduitlaat. Alle beetjes helpen.
  • Spreek motormaten met open uitlaten en zonder dB-killers daar op aan. De hele groep wordt aangekeken op het geluid van die ene motorrijder.


Veel motor organisaties en motorclubs hebben het convenant ondertekent en bieden daarmee hun steun. Samen proberen ze de naam van motorrijders hoog te houden zodat straks gemeenten ook willen luisteren naar motorrijders en niet alleen naar tegenstanders. Zo kunnen we meer regels en wegafsluitingen voor motorrijders voorkomen. Kijk voor meer informatie op de website van de MAG.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands