Motor navigatie: TomTom vs Garmin vs Beeline vs smartphone

Welk motor navigatie systeem is de beste koop? En is het eigenlijk wel het waard om een los apparaat te kopen in plaats van je smartphone te gebruiken? Ook hebben vele motor merken al hun eigen navigatie platform gelanceerd, zoals BMW, KTM en Triumph. Is die optie aankruisen genoeg? Wij leggen het allemaal uit.


Dedicated navigation devices, TomTom Rider vs Garmin Zumo

Als je gaat googlen naar navigatiesystemen voor de motor dan kom je waarschijnlijk vooral een TomTom of een Garmin tegen. Dit zijn dan ook de grootste spelers in deze markt. Als we een advies mogen geven, kijk dan uitsluitend naar de beste modellen van beide merken. Het verschil in prijs is vaak niet heel groot, maar de functionaliteiten zijn een stuk uitgebreider. Voor TomTom is de Rider 550 het meest interessant en voor Garmin de Zumo XT. Beide modellen kosten rond de 400-500 euro. Dit is een flink investering dus zeker de moeite waard om uit te zoeken welke het best bij jouw wensen past. Bij beide modellen heb je nog verschillende opties, zoals alleen europa dekking of wereldwijd, processorsnelheid en connectiviteitsopties. Beide toestellen hebben uiteindelijk ongeveer dezelfde mogelijkheden, zoals routes maken, gegevens over je rit verzamelen, verkeersinformatie ophalen en verbinden aan je telefoon voor meerdere functies.

De huidige topmodellen van de merken zijn de Garmin Zumo XT (links) en de TomTom Rider 550 (rechts).


Over het algemeen is de grote lijn dat de TomTom Rider gebruiksvriendelijker is en de Garmin Zumo XT meer mogelijkheden biedt om de software geheel naar de hand te zetten. Qua hardware zijn de toestellen ondertussen erg gelijkwaardig. Wil je meer details over het verschil tussen de TomTom Rider 550 en de Garmin Zumo XT, kijk dan op de website van MrGPS. Hier vind je alle informatie over deze toestellen, kan je GPS cursussen volgen en kan je navigatiesystemen meteen aanschaffen.


Motor navigatie op de smartphone

Een veelgehoorde vraag is: 'Waarom zou ik een duur navigatiesysteem kopen als ik mijn telefoon kan gebruiken?'. Het is waar, een telefoon heb je immers al en google maps is gratis. Ook al werkt dit op zich prima, een aantal functionaliteit zal je missen dan. Een telefoon gebruiken om te navigeren in de auto is over het algemeen prima, maar voor de motor kan het beter. Ten eerste kent google maps geen functie om een leuke route te kunnen programmeren automatisch. Uiteraard kan je je eigen route tekenen, maar dit is heel beperkt en het kost veel tijd. Bovendien kan je niet gemakkelijk het even delen want dan maakt google er vanzelf weer de snelste route van.

Er zijn vele (gratis) apps die wel kunnen helpen met het maken van een mooie route. Sommige zijn echter vrij technisch en vragen behoorlijk wat inzicht, zoals Sygic en OSMAND. Andere mogelijkheden zijn betaalde apps zoals de TomTom Go app, MyRoute app, Kurviger/Scenic en Calimoto.

Belangrijk hierbij is dat je een echt goede telefoon houder gebruikt.


Wat een telefoon niet gemeen heeft met een TomTom Rider of Garmin Zumo is dat een telefoon niet gemaakt is om op een motor te gebruiken. Zo zijn niet alle telefoons geheel waterdicht en zijn de trillingen die veroorzaakt worden door het rijden dodelijk voor je toestel. Een goede telefoon houder biedt de uitkomst. Als je telefoon houder rubber gebruikt om je telefoon vast te houden filter je de meest schadelijke trillingen weg. Hoewel op de lange termijn vele toestellen toch het loodje zullen leggen op deze manier doordat de printplaten in je telefoon het niet meer aan kunnen. Apple heeft zelfs een officiële waarschuwing gedaan naar iphone gebruikers dat de huidige camera's stuk gaan door gebruik op de motor.

Verder moet je opletten dat een motorhandschoen vaak niet werkt op een smartphone. Bovendien kost navigatie veel van je batterij dus een externe voeding is aanbevolen. Ook zijn veel telefoons een stuk minder leesbaar met de zon of regen erop dan speciaal daarvoor ontwikkelde apparaten.


Eigen merk oplossingen voor navigatie

Hier is het ingebouwde navigatie systeem van BMW Motorrad te zien.


Veel merken hebben ondertussen de mogelijkheid om een ingebouwd navigatiesysteem te gebruiken, zoals BMW, Ducati en KTM. De BMW Navigator VI is daarvan de bekendste en zou in principe ook voor andere motoren kunnen werken. Het toestel is een flinke slag duurder dan bijna elk navigatiesysteem voor de motor op de markt, een pijnlijke 800 euro zal je moeten betalen. Hiervoor krijg je in principe hetzelfde als dat een TomTom of Garmin kan. Wat wel verschillend is is dat de BMW niet 'over 200 meter rechtsaf' zegt, maar 'voor de kathedraal rechtsaf'. Meer informatie over dit systeem en andere motor navigatie vind je op de website van Waypoint.


Beeline in samenwerking met Triumph

Het minimalistische ontwerp van Beeline is simpel, maar uiteraard geeft het niet de meeste informatie.


De kleine, minimalistische Beeline is een vreemde eend in de bijt. Waar alle andere systemen overlopen van functies en informatie is de Beeline beperkt tot aangeven hoe ver je bent in de route en wanneer je de volgende afslag moet nemen. Dit is eigenlijk de enige informatie die je hoeft te zien en biedt daarom geen gevaarlijke afleiding van de weg. Bovendien past dit systeem eenvoudig op elke motor, en is geen voeding nodig. De batterij werkt namelijk 30 uur op navigatie, doordat je telefoon het rekenwerk doet. Bij aanschaf van het apparaat krijg je toegang tot de Beeline app waar je de route in kan stellen en aanpassen naar wens. Deze maakt constant contact met de het apparaat op je stuur waardoor de Beeline snel kan schakelen. Bovendien kan je hierdoor des te gemakkelijker andere functies van je telefoon tegelijk gebruiken, zoals Flitsmeister of Spotify. De Beeline Moto is met een prijs rond de 200 euro een stuk goedkoper dan andere toestellen, maar biedt ook veel minder opties. Bovendien moet je wel even wennen aan de geringe informatie die onderweg te zien is.

Qua hardware is de Beeline ook simpel. Het ronde, zeer solide ontwerp is uiteraard waterdicht. Verder is deze voorzien van knoppen aan de zijkant, en geen touchscreen dus, waardoor ook met motorhandschoenen het altijd te gebruiken is. Beeline is een samenwerking aangegaan met Triumph. Dit speciale toestel is voorzien van Triumph badging en een extra jaar garantie. Meer informatie vind je hier.
Vond je dit interessant om te lezen? Lees dan ook:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands