Motornavigatie, tips en uitleg

Met een motornavigatie systeem hoef je nooit meer te verdwalen, verlies je geen tijd met het zoeken naar de route en kom je over de mooiste weggetjes. Overweeg jij nog of je motornavigatie gaat aanschaffen? In deze blog geven we je tips voor de aanschaf. Veel motorrijders geven de voorkeur aan traditioneel kaartlezen boven het gebruik van motornavigatie. Motorrijders weten met een kaart altijd waar ze zijn, omdat ze regelmatig de route checken en ze vinden de mooiste weggetjes door de kaart helemaal na te pluizen. Maar waarom zou je dan kiezen voor digitale motornavigatie? In deze blog lees je er alles over.


Eigenschappen motornavigatie

Motornavigatie systemen hebben meerdere voordelen. Ze zijn allemaal water- en trillingsbestendig. Dat zorgt er mede voor dat ze over het algemeen prijziger zijn dan autonavigatie. Je kunt een headset gebruiken voor je motornavigatie. Daarnaast kun je het touchscreen goed gebruiken terwijl je je motorhandschoenen draagt. Bij elk motornavigatie systeem kun je voorgeïnstalleerde routes kiezen en je kunt er ook zelf routes inzetten. Motornavigatie helpt je niet alleen aan de juiste route, maar het systeem helpt je aan de mooiste, meest bochtige wegen.


Motornavigatie merken

Er zijn verschillende merken die motornavigatiesystemen bieden, maar er zijn twee merken leidend in de markt. Garmin was de eerste aanbieder van GPS toestellen voor op de motor en het is tot op heden nog steeds het meest gebruikte merk onder de motornavigatiesystemen. TomTom is vooral bekend als ontwikkelaar van autonavigatie, maar ook in de motorwereld is TomTom een belangrijke speler. De TomTom systemen staan erom bekend dat ze heel gebruiksvriendelijk zijn. Een andere, iets kleinere en goedkopere speler is GoRider. De nieuwere types pakken GPS-signalen heel snel op en werken vlot. Ook steeds meer motorrijders downloaden een app en gebruiken hun smartphone als navigatie. Je kunt daar handige waterdichte tassen voor krijgen.


Tips voor de aanschaf

Er is veel keus in motornavigatie systemen. De verschillende merken hebben meerdere types ontwikkeld met allemaal hun unieke eigenschappen. Zo kun je er bij de aanschaf op letten of je levenslang kaartupdates krijgt. De meeste navigatiesystemen hebben deze mogelijkheid standaard, maar het is goed om er op te letten. Daarnaast zijn er navigatiesystemen waarbij je routes met veel bochten kunt selecteren. Rij je het liefst off-road, dan kom je snel bij Garmin uit. Die is daarin de voorloper. Let ook op de gebruiksvriendelijkheid van een systeem, daarbij zal de keuze eerder op TomTom vallen. Bij sommige apparaten heb je oneindig veel mogelijkheden, maar kost het dan misschien wel wat moeite om het systeem te leren kennen. Kies wat het beste bij je past. Bij sommige modellen zijn er veel extra’s mogelijk. Kijk goed wat er bij een navigatiesysteem zit en wat je eventueel los zou kunnen aanschaffen. Let er ook altijd op hoe je het navigatiesysteem op je motor bevestigt. Laat je goed adviseren in de winkel. Verspreid door Nederland vind je Waypoint, een speciaalzaak die je goed kan adviseren over motornavigatiesystemen.


Het kostenplaatje is iets wat voor de meesten ook een rol speelt. Onze tip: Let niet als eerste op de prijs, maar kijk vooral naar de eigenschappen en je persoonlijke wensen. Als je eenmaal een navigatiesysteem hebt gekocht kun je er jaren mee vooruit.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands