Laatste getal kenteken bepaald in Jakarta wanneer motorrijden mag

Nederland is niet het enige land waar er een discussie gevoerd wordt over geluidsoverlast door motoren. Ook in Jakarta, een stad waar bijna twee keer zo veel motoren en scooters zijn als inwoners speelt dit. Deze stad is de eerste in een land met ongeveer 107 miljoen motorfietsen die rigoureus ingrijpt. Hoe willen ze dat doen? Het laatste cijfer van je motor kenteken bepaald.


4,5 keer zo veel tweewielers als vierwielers

De motor is het belangrijkste vervoersmiddel in de miljoenenstad. Toch wil het bestuur van de stad er wat tegen doen. Om minder geluidsoverlast te verkrijgen door motoren zien zij de meest logische oplossing om letterlijk minder motoren op de weg te hebben tegelijkertijd. De stad legt namelijk rijverboden op aan motorrijders voor een deel van de week.


Het laatste cijfer van het kenteken bepaald

Om te bepalen wie er dan zullen moeten geloven aan minder motorrijden heeft de stad een simpele regel bedacht. Hierbij wordt totaal niet gekeken naar welke motor wordt gereden of naar wie de motor rijdt, maar naar wanneer de motor wordt gereden. Aan de hand van het laatste cijfer van het kenteken wordt bepaald op welke dagen met de motor gereden mag worden. Het hangt ervan af of het laatste cijfer even of oneven is. Dat bepaald of er op maandag, woensdag en vrijdag of op dinsdag, donderdag en zaterdag gereden mag worden. Je zou kunnen zeggen dat dit een eerlijk systeem is, maar toch lijkt het sterk dat zoiets in Nederland ingevoerd zou worden.

Wat ook opvallend is, is dat er volledig in het midden wordt gelaten wat de motorrijders zullen moeten doen op de dagen dat zij dus niet zouden mogen rijden met hun motor. Een tweede motor erbij zodat er zes dagen per week gereden mag worden klinkt logisch. Maar in Jakarta zullen niet veel mensen zijn die een tweede motor erbij zich kunnen veroorloven.

De boete voor het rijden met een motor op een dag dat het niet mag is 30 euro. Dit lijkt niet veel, maar met een minimumloon van 224 euro gemiddeld per maand is 30 euro ineens wel aanzienlijk. Het zal ook wel een bijzondere gewaarwording zijn op zondagen waarbij ineens al die motoren van de weg zijn.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands