Hoe bepaal je de inruilwaarde van je motor?

Wat is de inruilwaarde van je motor? Als jij je motor wil verkopen is het verstandig na te gaan hoeveel je tweewieler nog waard is, maar hoe doe je dat en wat houdt de inruilwaarde precies in? Als je toe bent aan een nieuwe tweewieler kun je bij de aankoop meteen je oude motor inruilen. Het is alleen wel handig om van te voren te weten wat de inruilwaarde is. Dan kun je concreet een verkoopbedrag vaststellen.


Inruilwaarde, verkoop- en dagwaarde, wat is wat?

Voordat je gaat berekenen wat de inruilwaarde is is het handig om te weten wat inruilwaarde precies betekent. Er zijn verschillende termen. We leggen hier uit wat de verschillende begrippen precies betekenen. Je weet dan met welke waarde je kunt rekenen.

Inruilwaarde

Als we het hebben over motor inruilen, dan hebben we het over inruilwaarde. Deze waarde wordt bepaald door de dealer en kan wisselen. Het is sterk afhankelijk van de vraag bij de dealer. Als jouw in te leveren tweewieler op dat moment niet in het assortiment past zal de dealer ook niet de hoofdprijs willen geven. Hij moet er immers ook tijd en dus geld in steken om de motor of de onderdelen weer te verkopen. Op dat moment is de inruilwaarde laag. Een dealer zal altijd een aanbod doen, en dat komt bij het motor inruilen vooral omdat hij je graag een motor wil verkopen. Dat beïnvloedt dus de inruilwaarde.

Verkoopwaarde

De verkoopwaarde is de waarde van je motor als je niks hebt om in te leveren. Het gaat dus enkel om jouw te verkopen occasion. Een dealer zal je een oprechte schatting geven. Dit is dus in feite realistischer dan de inruilwaarde.

Dagwaarde

Als we het hebben over de dagwaarde is er meestal sprake van schade. Het is op dat moment nog het bedrag dat jou motor nog waard is. Het gaat dan niet meer om een rijklare motor, maar om een schade exemplaar. Deze worden wel voor de onderdelen gebruikt, maar het is de vraag van welk merk en wat voor model het is.


Inruilwaarde laten bepalen door dealer

We gaan er vanuit dat je je motor wilt inruilen voor een nieuw exemplaar. Dan wil je de inruilwaarde weten. Je kunt daarbij bij dealers langsgaan om te vragen wat hij er nog voor zou willen geven, maar zoals eerder aangegeven is dat misschien niet de beste manier. Het lijkt aantrekkelijk, maar een dealer rekent maar met één prijs: de verkoopprijs van de nieuwe min de prijs die je nog voor je oude model krijgt. De kans dat je nog korting krijgt is heel klein. Als je zonder een inruiler naar een dealer gaat krijg je in nagenoeg alle gevallen nog een aantrekkelijke korting. Dat is dus veel interessanter dan bij de aankoop van een nieuwe tweewieler je occasion in te ruilen. Als je eerst je motor verkoopt voordat je een nieuwe uitzoekt spreken we dus van een ander soort waarde, namelijk de verkoopwaarde.


Online motorwaarde berekenen

De verkoopwaarde is wat anders dan de inruilwaarde. De verkoopwaarde is veel gunstiger als je je motor wilt inruilen voor een andere. Als je eerst je oude motor verkoopt krijg je de verkoopwaarde. Je kunt vervolgens met het verdiende geld op zak een nieuwe motor kopen én vaak nog een interessante korting meepakken. Je kunt zelf gaan zoeken op internet en je occasion vergelijken met andere tweewielers die te koop staan. Het is alleen de vraag of de andere verkopers wel realistisch zijn met hun vraagprijs. Iedereen vraagt meer dan wat de werkelijke waarde is, dus je weet dan niet goed of je wel in de juiste richting zit.

De realistische verkoopwaarde van een motor kun je ook online laten berekenen. Als je via ikwilvanmijnmotoraf.nl je motor aanmeldt weet je doorgaans binnen 1 dag wat de waarde van je tweewieler is. Het prettige van deze website is dat je niet verplicht bent om je motor te verkopen. Ben je gewoon nieuwsgierig naar de waarde? Dan is dat geen enkel probleem. Je maakt altijd gratis en vrijblijvend gebruik van de dienst. Wat daarnaast ook nog leuk is, als je tevreden bent met het bedrag kun je direct je occasion verkopen. Je hoeft er de deur niet voor uit en je beslist bovendien altijd nog zelf wat je doet.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands