Ook bij motoren registratie van tellerstanden

Bij auto's was het al langer het geval, maar vanaf 1 juli is het ook bij motoren verplicht om de tellerstand te registreren. De overheid is overtuigd dat het de handel in motoren betrouwbaarder en minder vrijblijvend zal maken. Het gaat gelden voor alle voertuigen waarvoor een motorrijbewijs nodig is, dus ook gemotoriseerde driewielers.


Erkende bedrijven moeten de tellerstand registreren

Alleen erkende bedrijven zullen verplicht worden om de tellerstand te registreren. Dit is verplicht bij de volgende gebeurtenissen:

  • Bij de tenaamstelling
  • Bij opname in de bedrijfsvoorraad
  • Bij afmelding voor demontage
  • Bij afmeldingen voor export
  • Bij alle reparaties, onderhoud en bij een bandenwissel

Op dezelfde datum vervalt ook de grens van 150 euro voordat het registreren nodig is. Eerder was het het geval dat bij kleine reparaties onder de 150 euro registratie niet nodig was. De registratie zal moeten bij elke reparatie, bandenwissel en ander onderhoud en zal gelden voor alle tellerstanden van personenvoertuigen, lichte bedrijfswagens en motorfietsen.Voorlopig nog niet veel tellerstanden bekend

Per 1 juli zal de RDW de informatie betreffende de tellerstanden van motoren beschikbaar stellen. Hierdoor kunnen vanaf dan verkopers de lijst met bekende kilometerstanden laten zien. Dit komt voor zowel particulieren als erkende bedrijven beschikbaar. Uiteraard zal het even duren voordat er voldoende data beschikbaar is om echt van waarde te zijn. Er is al wel aardig wat data verzameld vanuit allerlei branchorganisaties als startset. Maar van sommige motoren is nog helemaal niks bekend. De komende jaren zal er veel data verzameld worden om een betrouwbaar oordeel te kunnen vormen.


Oordeel tellerstanden door RDW

Via de website van het RDW kan je al een kenteken controleren. Bij auto's staat er ook een oordeel over de tellerstand. Bij een kilometerstand die bij elke registratie hoger was dan de vorige wordt het als logisch beoordeeld. Er staat dan: ''De geregistreerde tellerstand is telkens hoger dan de daarvoor geregistreerde tellerstand. De RDW oordeelt dan dat de tellerstand logisch verklaarbaar is.''. Voorlopig zijn er te weinig tellerstanden bekend van motoren om een betrouwbaar oordeel te geven. Dit zal voorlopig dus niet beschikbaar zijn op de RDW-kentekencheck. Te zijner tijd zal dit volgen.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands