Slechts 1% verkeersboetes naar motorrijders

Slechts 1 op de 100 verkeersboetes in Nederland is voor motorrijders. Dit is een opvallend verschil met het aantal motoren dat op kenteken staat in verhouding. Er staan namelijk ongeveer 12 keer zo veel auto's op kenteken. Wel is het duidelijk dat de verkeersboetes voor motorrijders vooral voor te hard rijden zijn.


Per gereden kilometers

Van mei tot en met augustus werden bijna 3 miljoen verkeersovertredingen uitgeschreven. 29505 van deze bekeuringen waren voor motorrijders. De vraag is of dit wel in verhouding is met het aantal gereden kilometers in die periode. Motorrijders rijden namelijk gemiddeld een stuk minder kilometers. Bij auto's is dit gemiddeld 12800 km in 2019. Doordat bij motoren de kilometerstand nauwelijks geregistreerd werd is het heel lastig in te schatten. Het CBS heeft het over gemiddeld 3540 km gemiddeld per jaar in 2015. In dat geval zou het in verhouding wel degelijk minder boetes zijn per gereden kilometer voor motoren dan voor auto's.


Auto's worden veel vaker geflitst dan motoren

78% van alle verkeersboetes voor motoren zijn voor te hard rijden. Bij alle verkeersdeelnemers is dat percentage 84% van het totaal. Bij motoren was 10% van die boetes door een staandehouding. De rest van alle snelheidsboetes waren dus waarschijnlijk bijna allemaal flitspalen en trajectcontroles. Bij auto's is dit percentage lager, namelijk 5%.

Behalve snelheidsovertredingen werden er ook nog 986 boetes uitgedeeld voor door rood licht rijden en 145 voor parkeren/stilstaan. Vooral dat laatste aantal valt op, omdat bijna overal parkeren voor motoren is toegestaan. Vermoedelijk komt dit aantal van het kleine aantal steden waar hiervoor aparte regels zijn opgesteld.

Een lijst met relevante boete cijfers voor motorrijders en de bijbehorende bedragen vind je hier: Verkeersboetes voor motorrijders in 2021.Meer interessante artikelen vind je hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands