Moet je langzaam rijden om zuinig te rijden?

Motorrijden is een dure hobby. Je zit met verzekeringen, motorkleding, onderhoud en natuurlijk brandstofkosten. Zuinig rijden is voor een motorrijder niet het belangrijkste. Je wilt vooral een mooi ritje maken. Laten we eerlijk zijn. Fietsen is het meest zuinig als je op twee wielen ergens naartoe wilt. Maar hoe zit het precies met zuinig rijden op de motor? Gaat dat samen met sportief motorrijden? Lees hier vijf feiten en fabels. Moet je slomer rijden om te besparen? Is het goed om langzaam op te trekken? Er zijn dingen die je kunt doen om zuiniger te rijden en bochtjes toch snel te pakken. Ken jij de feiten en fabels?


Fabel: kort maar krachtig remmen is zuinig

Bij de auto’s kennen we ‘Het Nieuwe Rijden’, maar daar is bij de motoren geen sprake van. Het Nieuwe Rijden wordt ook wel ‘sloom rijden’ genoemd en dat wil je als motorrijder beslist niet. We spreken daarom liever van ‘Het Echte Rijden’. Daarbij ligt de nadruk op het nemen van de bochten. Je rijdt zuiniger en je wordt eerder moe, maar je gaat veel sneller! Het betekent niet dat het er spectaculairder uitziet, maar het is wel veel effectiever. Bovendien ben je sneller weg dan de motorrijders die met vol gas de bocht inkomen. Je moet proberen zo weinig mogelijk te remmen. Tijdig het gas loslaten zorgt er voor dat je niet hoeft te remmen als je de bocht neemt. Je kunt op die manier ook veel sneller de bocht uit accelereren.Je motor laten uitrollen kun je ook bij een stoplicht of rotonde doen. Als je vooruit kijkt zie je al snel dat de situatie gaat veranderen. Je kunt er meteen op inspelen door het gas al iets terug te draaien.


Feit: door zuinig te zijn moet je slomer rijden

Dit is vast niet wat je wilt horen, maar het klopt dat je zuiniger rijdt als je langzamer gaat. Dat wil niet zeggen dat je standaard 20 kilometer onder de toegestane snelheid moet blijven. Het is veel belangrijker dat je een constante snelheid houdt. Je kunt beter met een constante snelheid 100 rijden dan langzamer gaan en constant remmen en gas geven. Het is ook met name merkbaar bij bochten. Hoe langzamer je rijdt op de rechte stukken, hoe minder je hoeft te remmen en des te sneller je de bocht doorgaat. En de bochten zijn tenslotte waar je het voor doet!


Fabel: Langzaam optrekken bespaart brandstof

Het is een fabeltje dat je zuiniger rijdt als je langzaam optrekt. Uiteindelijk moet je net zoveel accelereren en dus verbruik je net zo veel brandstof. Als je vlot optrekt ben je juist zuiniger, want je laat het motorblok harder werken. Probeer wel eerder te schakelen om te voorkomen dat je veel toeren maakt. Dat is het meest efficiënt en bovendien minder vermoeiend. Denk maar aan het geluid van je motor. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar het is wel vermoeiend.


Feit: een passagier thuislaten is zuiniger

Je kunt met je motor zeker dingen doen om zuiniger te rijden. Maar je kunt ook dingen laten om te besparen op brandstofkosten, dus laat gerust je passagier thuis. Hoe lager het gewicht, des te zuiniger je rijdt. Loos dus al die overbodige spullen zodat je kunt overgaan tot de essentie: motorrijden. Je kunt op je motor gebruik maken van de ingebouwde boordcomputer of eentje los kopen. Daarmee zie je je gemiddelde brandstofverbruik en je weet meteen hoe je rijdt. Heb je de keus tussen een auto of de motor? Pak dan de motor! Een motor is veel minder schadelijk voor het milieu en je bespaart bovendien op brandstofkosten.Feit: Zuinig ben je met de fiets

Deze is wel heel voorspelbaar, maar je bespaart natuurlijk het meest als je je gemotoriseerde tweewieler laat staan en op een fiets springt. Vooral op korte stukjes kun je besparen. Je motor moet dan namelijk steeds warm worden en afkoelen. Dat is minder efficiënt dan bij langere afstanden.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

 Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands