Wintertijd: winterslaap voor je motor?

Er is nog geen sneeuw gevallen, en gevroren heeft het ook nog niet overdag. Toch is de wintertijd ingegaan en dat betekent dat we ons langzaam klaarmaken voor de koude maanden. Gaat jouw motor de winterstalling in? Lees hier hoe je dat het beste voorbereidt.

Nu het motorseizoen is afgelopen zien we steeds minder motorrijders op de weg. Motorclubs maken nog één keer een rondje en deelnemers voor de laatst geplande tochten wachten in spanning af of die vanwege het weer nog doorgaat. Sluit jij binnenkort het seizoen af en gaat jouw motor na het ingaan van de wintertijd in de stalling? Wij geven tips om zorgeloos je motor in zijn winterslaap te laten gaan.


Olie en oliefilter

Het eerste waar je naar moet kijken is de olie. Ververs de olie en vervang de filters. Oude olie bevat vuil en dat kan je motorblok aantasten. Schone olie smeert goed en zo voorkom je problemen als je in het voorjaar je eerstvolgende ritje gaat maken.


Roest weghalen

Kom je roest tegen bij het schoonmaken van je motor? Haal dit dan weg met schuurpapier om uitbreiding van de roestplek voor te zijn. Bescherm je motor met een roestwerend middel en breng daarna een nieuw laagje lak aan.


Ongelakt metaal behandelen

Spuit ongelakte metaaldelen in met anticorrosiespray. Doe dat ook bij de vorkpoten en demperstangen. Doe dit dun, maar zorgvuldig. Als je een plekje vergeet kan hier gemakkelijk roest ontstaan.


Ketting reinigen

Gebruik een kettingreiniger om de ketting goed schoon te maken. Behandel daarna de ketting met kettingspray. Ga na deze behandeling niet meteen rijden. De spray heeft tijd nodig om goed te hechten. Als je meteen gaat rijden ‘centrifugeer’ je de spray als het ware weg.


Banden

Je doet er het beste aan om je motor in de winter op bokken te zetten. Op die manier komen de banden van de grond en voorkom je ‘platte’ banden. Lukt dat niet? Verhoog de spanning dan met 0,5 bar en rol elke twee weken je motor een stukje van zijn plek. Vergeet in het voorjaar niet de spanning terug te brengen.


Met een volle tank de winter door

Laat je motorfiets met een volle tank de winterslaap in gaan. Zo voorkom je roestvorming aan de binnenkant van je brandstoftank. Voor het aftanken kun je ook nog een brandstof-additief in je tank gieten. Daarmee voorkom je condensvorming, verkoling van de verbrandingsruimte en verharsing van de carburateurs. Het beste rij je na het toevoegen van het middeltje nog een klein stukje om het goedje zijn werk te laten doen.


Elektronica

Vergeet de elektronica niet te verzorgen. Gebruik contactspray om corrosie op de schakelaars te voorkomen.


Rubber invetten

Gebruik een spray op basis van wax om alle kabels mee in te sprayen. Op die manier blijft het rubber soepel en gaat het niet barsten.


Accu

Een winterstop is nooit goed voor je accu. Een accu ontlaadt zichzelf en als hij te ver leegloopt wordt het accuzuur te zuur. Dat leidt er toe dat de accu beschadigd raakt en de accu laadt niet meer goed op. Laad de accu ongeveer eens in de drie weken volledig op of gebruik een druppellader om de accu ook tijdens de winterstop in goede conditie te houden. Zo voorkom je bovendien dat je in het voorjaar je motor niet op gang krijgt.


Ventilatiehoes

Tot slot kun je je motor nog afdekken. Gebruik hiervoor geen oude lakens of dekens. Deze houden vocht vast en dat bevordert roestvorming. Schaf een speciale ventilerende indoorhoes aan, maar zorg ervoor dat hij niet tegen onderdelen aankomt die je net behandeld hebt. De hoes kan daar namelijk aan blijven plakken. Staat je motor in de winter buiten? Dan kun je denken aan een speciale buitenhoes. Om te voorkomen dat je condensvorming onder de hoes krijgt is het goed om elke 2 tot 3 weken op een droge en zonnige of winderige dag de hoes te luchten.




Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands