Wat is een caféracer en hoe kun je deze maken?

Een caféracer is een standaard motor die is omgebouwd tot sportmodel. De café racers zijn ontstaan in de tijd dat er nog nauwelijks sportieve uitvoeringen waren. Mensen gingen zelf aan hun motor sleutelen en onderdelen werden vervangen om hem sportiever te maken. Maar wanneer kan een motor een caféracer genoemd worden en hoe bouw je nu zelf zo’n motor? De caféracer dankt zijn naam aan het doel waarvoor hij in eerste instantie werd gemaakt. De eigenaren vonden het vooral leuk om hun gecustomizede motor te showen aan een groot publiek, dus reden ze langs cafés om hun pronkstuk te laten zien. Comfort was dus niet het voornaamste doel bij het ontwikkelen van een café racer.


Welke motor is geschikt als café racer?

Niet elke motor kan een caféracer worden en de lijnen en vorm zijn het voornaamste kenmerk van een typerende café racer. Daarnaast moet hij goed kunnen sturen, hij moet snel zijn en zo weinig mogelijk gewicht meedragen. Als je een caféracer gaat bouwen kun je een paar dingen in je achterhoofd houden zodat je je aan de typische kenmerken houdt. We noemen hier de belangrijkste punten waar je op kunt letten:

  • Kijk naar de motor en ontdek de horizontale lijn. Deze loopt van voor naar achter en is duidelijk herkenbaar. Een motor moet geen uitstekende of afwijkende vormen hebben, anders past het niet bij het idee van een caféracer.
  • De brandstoftank is bij een café racer altijd het hoogste punt. Steekt het zadel of het stuur er bovenuit? Dan is dit het eerste dat je kunt vervangen. Zorg ervoor dat je een lage motor als basis gebruikt. Denk aan merken als Triumph en Harley-Davidson, maar ook enkele modellen van BMW en Ducati zijn geschikt als basis.
  • Het centrum van de wielen kun je zien als het laatste punt waar onderdelen tot mogen reiken. Steekt aan de voor- of achterkant iets uit? Dan past dat niet meer bij de vorm van een caféracer.

Als je deze vormen als basis gebruikt kan er weinig misgaan als je jouw eigen variatie gaat bouwen.


Hoe te maken?

Veel mensen maken hun eigen café racer, omdat het voor een groot deel een hobby is geworden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer fabrikanten die aanbieden van een standaard motor een caféracer te maken. In samenwerking met de klant wordt de motor dan door de fabrikant helemaal aangepast. Dat is een handige optie voor mensen die zelf geen tijd hebben om te sleutelen of het gewoon niet zien zitten om zelf een tweewieler te verbouwen.

Als eigenaar kun je een paar tips meenemen als je van je motor een caféracer wilt maken. Lees eerst de volgende tips voordat je aan de slag gaat:

  • Zorg als eerste dat de motor in goede conditie is. Als je tweewieler geen mankementen vertoont en verder goed loopt kun je die basis gebruiken om onderdelen te vervangen of eventueel toe te voegen. De basis moet goed zijn, vanuit daar kun je je motor verfraaien.
  • Kijk naar andere voorbeelden. Veel motoreigenaren zijn je al voorgegaan bij het bouwen van een café racer. Je kunt dus ontzettend veel inspiratie opdoen door naar foto’s van andere caféracers te kijken. Op Pinterest, een website en app waar je op alle denkbare gebieden inspiratie en ontzettend veel ideeën kunt opdoen, kun je veel foto’s en tips bekijken.
  • Zorg ervoor dat aanpassingen die je wilt doorvoeren wettelijk zijn toegestaan. De RDW heeft voertuig technische eisen vastgelegd zodat je precies weet waar je je aan moet houden.
  • Wees creatief. Zorg vooral dat je niet te bescheiden bent. Als je te voorzichtig bent kom je misschien niet verder dan het vervangen van een koplamp. Als je niet precies weet wat je moet doen kun je ook nog hulp inschakelen van een ervaren eigenaar van een caféracer. Je krijgt waarschijnlijk het mooiste resultaat als je niet te bang bent.

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het vervangen. Het motorzadel, spatborden, kilometertellers, spiegels, stuur, koplamp en uitlaat staan in het standaardlijstje van onderdelen die bij een caféracer worden vervangen. Heb je ‘m helemaal eigen gemaakt, maar ben je hem nu zat? Dan kan het lastig worden je café racer te verkopen, aangezien hij helemaal naar jouw idee en smaak is gebouwd. Gelukkig is er dan nog ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl: het platform waar je elke motor snel, veilig en zonder gedoe kan verkopen.Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands