Tips voor motor accu onderhoud

Misschien heb je het zelfs al eens meegemaakt: je wilt in de lente je motor weer voor het eerst sinds de winterstalling pakken, maar je motor start niet. Grote kans dat de accu het begeven heeft. Dit gebeurt ontzettend vaak, maar is gelukkig goed te voorkomen.


We hebben een aantal tips voor je verzameld om je accu goed te houden. Als je dan eindelijk weer kan motorrijden met mooi weer, hoef je niet eerst een nieuwe accu te kopen.


Hoe werkt een accu?

Waarschijnlijk weet je al wel dat een accu zorgt dat je motor de stroom krijgt die hij nodig heeft. Als je geen accu in je motor hebt zal hij niet starten. Sterker nog, je kan je motor niet eens aanlopen als er geen accu in zit.

De meeste accu's die in motoren gebruikt worden zijn loodaccu's. Deze naam dragen ze doordat de plus en min pool loden platen zijn. Door een chemische reactie met het accuzuur dat in de accu zit ontstaat er stroom. Als je je motor start en als de motor loopt verbruikt je motor stroom. Om die reden moet er ook stroom worden opgewekt zodat je niet je accu leeg trekt. Laadt de motor accu niet bij? Dat kan aan verschillende dingen liggen. De dynamo kan bijvoorbeeld stuk zijn, of het elektrisch systeem is niet goed geaard. Laat dit nakijken bij een garage.


Waarom gaan motor accu's vaak kapot in de winter?

Zoals hierboven uitgelegd gebeurd er in je accu een chemisch proces. Om dat proces goed te laten verlopen moeten zowel de loden platen als de accuzuur nog goed zijn en goed met elkaar in contact komen. Als de accuspanning lager wordt worden de loden platen aangetast waardoor de accu niet meer optimaal kan werken. In de wintermaanden worden motoren veel minder gebruikt. Zelfs als een accu niet gebruikt wordt loopt deze langzaam leeg. Hierdoor is vaak gedurende de winter de spanning te laag geworden en is de accu overleden.

In de winter moet je daar ook nog eens bij optellen dat een accu niet houdt van kou. Door de koude temperaturen zal de weerstand in de accu toenemen waardoor de accu kracht verliest. Een accu is helaas vaak niet meer te redden als hij de winter door moet wachten.

Ook als het dashboard gewoon werkt kan de accu al het loodje hebben gelegd.


Hoe onderhoud je je motor accu?

Helaas komen motor accu's op zichzelf de winter vaak niet goed door. Als helemaal niks van het elektrisch systeem meer werkt is de accu helemaal klaar, maar vaak werkt er nog wel iets. Alleen is dit dikwijls niet genoeg meer om echt goed te werken. Maar gelukkig kan de accu gewoon goed blijven als je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Ten eerste moet je zorgen dat de accuspanning niet te laag wordt. Als je af en toe een rondje rijdt komt het vanzelf goed, mits de motor de accu goed bij laadt uiteraard. Ook kan je af en toe de accu aan de lader leggen om de spanning bij te houden. Let hierbij wel op dat de accu niet te lang aan de lader ligt. Het beste is zorgen dat de accu niet 100% opgeladen aan de lader ligt. Hierdoor wordt hij als het ware overladen waardoor de accu kracht verliest.

Een druppellader is de perfecte oplossing hiervoor. Deze slimme opladers laden de accu langzaam op. Bovendien laden ze de accu nooit helemaal naar 100%. Daar komt de naam ook vandaan. Een druppellader zorgt dat de accu constant net onder de 100% opgeladen blijft waardoor de accu veel langer mee gaat. Je kan daarom een accu gewoon aan de druppellader laten hangen zonder verlies van kracht van de accu.

Staat je motor buiten of in een koude stalling in de winter? Haal dan de accu uit de motor en leg hem ergens binnen. Hierdoor heeft de accu geen last van de kou. Bovendien kan je de accu nu des te makkelijker aan de (druppel)lader leggen.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands