Zelf rijden op het motorcircuit, waar en hoe?

circuit bochtMotoren, snelheid en gevaar maken een motorcircuit een fascinerende plek. Of het nu om de World Superbikes, de MotoGP of om de Rookies Cup gaat, elke motorrace heeft enthousiaste supporters. Ben jij zo’n liefhebber en is het je droom om zelf eens op het circuit te rijden? Wij vertellen je hoe en waar dat kan! Je voor één dag voelen als Valentino Rossi, Jorge Lorenzo of als de jonge Bo Bendsneijder is een stiekeme wens van iedere race-fan. Je eigen race rijden, het gas opendraaien en volledig los gaan op het asfalt. Maar zo eenvoudig is het niet. Er zitten natuurlijk veel risico’s aan het rijden op een circuit. We leggen uit hoe je je het beste kunt voorbereiden op het rijden op een motorcircuit en waar je vrij kunt rijden.

Veiligheid boven alles

safety car MotoGPElk jaar worden er op de motorcircuits meerdere motorkampioenschappen in verschillende klassen gehouden. Zelfs de bijbehorende trainingsdagen trekken veel motorsportliefhebbers vanuit de hele wereld. Het is ook geen wonder dat de officiële racedagen compleet uitverkocht zijn. Wist je wel dat het op veel circuits mogelijk is om vrij te rijden? Je kunt net als de grote Nederlandse motorlegendes over het circuit racen, al moet je je wel aan een aantal veiligheidsregels houden. In de geschiedenis van de motorsport zijn al veel ongelukken gebeurd, vaak met ernstige maar soms ook met dodelijke gevolgen. Motorcircuits met gevaarlijke stukken zijn aangepast om ernstige ongevallen te voorkomen. Ook moeten deelnemers zich vanwege de veiligheid op bepaalde stukken houden aan een maximumsnelheid. De meeste circuits zijn in de loop van de jaren een stuk toegankelijker geworden, maar er blijft voor de coureurs nog genoeg uitdaging.

Op naar het motorcircuit! Hoe en waar?

De motorsport wordt wereldwijd door veel mensen gevolgd. En wat is motorsport zonder een mooi circuit? Dit is volgens veel motorliefhebbers de top-5 van de mooiste circuits ter wereld:
  1. Circuit Spa-Francorchamps, België
  2. TT-circuit Assen, Nederland
  3. Losail International Circuit, Qatar
  4. Nürburgring, Duitsland
  5. Automotodrom Brno, Tsjechië
motorrijdersHet 7,3 kilometer lange circuit in Spa heeft verraderlijke heuvels en scherpe bochten. Dit circuit is de echte favoriet voor veel coureurs en motorliefhebbers. niet voor niks wordt Circuit Spa-Francorchamps ook wel het mooiste van de wereld genoemd. Je kunt hier zelf op verschillende manieren het circuit op. Je kunt je opgeven voor de Bikers’ Day. Dat is geen race en het gaat hierbij puur om het leren kennen van de baan. Als je deze twee sessies te weinig vindt kun je ook een hele dag boeken. Je hebt als semi-professional of als ‘gewone hobbyist’ de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende trainingsdagen. Op het TT-circuit zijn daar meerdere data voor ingepland. Afhankelijk van je niveau kun je je aanmelden voor verschillende groepen. Hoe meer ervaring je hebt, des te vrijer je mag rijden. Het is met 4,5 kilometer niet het langste circuit, maar de bochten bieden voor coureurs voldoende uitdaging. Het is wereldwijd één van de bekendste circuits en grote motorcoureurs zijn elke keer verheugd als ze in Nederland weer een race mogen rijden. Dit moet je als motorrijder en - liefhebber zelf ook een keer ervaren hebben. Circuit QatarJe hebt ook de mogelijkheid om buiten Europa op het unieke circuit in Qatar te rijden. Het 5,4 kilometer lange circuit is in een jaar gebouwd en over het asfalt spreken coureurs alleen maar lovend. Het circuit ligt middenin de woestijn en vanwege de hitte kun je in de zomermaanden alleen ’s nachts rijden. Het Losail International Circuit wordt volledig verlicht, dus je merkt daar niet eens dat het middernacht is. Voor een rit op het circuit moet je eerst wel member worden van de Losail Track Club. Een ander vanuit Nederland goed te bereiken circuit is De Nürburgring in Duitsland. Vroeger was de Nürburgring 28 kilometer lang. De Nordschleife is daar een deel van waardoor het misschien wel het meest gevaarlijke circuit was. Om die reden is dat circuit na 1976 niet meer gebruikt voor races en is er in 1984 een nieuw circuit aangelegd. De Nürburgring zoals we die nu kennen ligt naast het oude en is iets meer dan 5,1 kilometer lang. Het oude circuit is een openbare weg in Duitsland en je kunt er, mits er geen wedstrijden zijn, zo heenrijden. Nog maar een paar dagen geleden waren onder andere Bo Bendsneyder, Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op dit circuit: de Automotodrom Brno in Tsjechië. Vanwege de ligging is dit één van de mooiste circuits ter wereld. Onder andere de MotoGP en de Superbike worden hier gereden en je krijgt als particulier voldoende kansen om aan een ‘Public Track Day’ deel te nemen. motorcircuit Tsjechië Op de websites van de verschillende motorcircuits kun je meer informatie vinden over data en boekingen. Laat je goed informeren over de regels voordat je een circuit op gaat. Op die manier kun je voor de volle 100% genieten van deze unieke ervaring.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands