Top-10 motorroutes van Europa

Van motorroutes krijg je nooit genoeg. Wil jij binnenkort Europa verkennen en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan onze top-10 van de spectaculairste routes van Europa. Sommige routes zijn je misschien niet bekend, maar dat maakt ze niet minder leuk. Een weg met veel bochtjes is voor een motorrijder een grote droom. Eerder hebben we routes voor je verzameld die vanuit Nederland goed te doen zijn, ook voor één dag. Deze keer zoeken we het iets verder. In Europa zijn genoeg plekken waar jij je helemaal kunt uitleven. Daarom hebben we speciaal deze motorroutes voor je uitgezocht. Ken jij ze allemaal?


1.     Transfagarasan, Roemenië

Aan Roemenië denk je niet zo snel als je een motorroute gaat uitstippelen, maar hier is nog veel moois te ontdekken. Wist je wel dat in Roemenië één van de spectaculairste motorroutes van Europa ligt? De Transfagarasan is alleen in de zomermaanden geopend voor verkeer. De route is 90 kilometer lang en hij leidt je via ontelbaar veel haarspeldbochten naar de top die op 2.134 meter hoogte ligt.

Je kunt op het grootste deel van de route niet harder dan 40 kilometer per uur rijden, dus je kunt je er wel een voorstelling van maken. De snelheid is trouwens een advies, waarschijnlijk kun je er met je motor wel een paar kilometer bij op tellen. De Transfagarasan is nog nauwelijks bekend bij het grote publiek. Je komt onderweg op plaatsen waar weinig toeristen komen.


2.     Assiettapas, Italië

In Italië ligt op de grens met Frankrijk een motorroute van 60 kilometer die je als avonturier een keer gereden moet hebben. Ruim 40 kilometer van de weg op de Assiettapas is namelijk onverhard. De Monte Gran Costa is met 2.615 meter het hoogste punt van dit gebied. Veel motorrijders komen met hun allroad motor naar dit gebied om de spectaculaire route in de bergen te rijden.

De laatste jaren is de allroad motor het meest populair. Veel motorrijders kunnen daarom gewoon met hun eigen motor naar dit gebied. Deze route is niet geschikt voor de zware jongens. Denk eerder aan motoren als de Yamaha Ténéré XT660R, de Honda Africa Twin en de BMW F800GS. Er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden, maar je kunt zelf wel inschatten of jouw motor geschikt is voor de Assiettapas.


3.     Trollenroute, Noorwegen

Vanuit Portugal gaan we een hele andere kant op. In Noorwegen ligt een enorm wegennetwerk op je te wachten. Er zijn ontelbaar mooie motorroutes, maar we noemen er één die absoluut de moeite waard is. Trollstigen, oftewel: de Trollenroute, is een route van 20 kilometer lang. De weg telt elf haarspeldbochten en op de top wacht een uitkijkpunt met uitzicht op de weg en de verschillende watervallen.

De Trollenroute wordt ook wel gezien als de zwaarste en bekendste weg van Noorwegen. Zorg dus dat je motor in goede staat is en dat je goed uitgerust bent voor je motortrip naar Scandinavië.


4.     Mountain Course, Isle of Man

Het oudste circuit dat nog in gebruik is ligt op een eiland tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk in. Het eiland Isle of Man, in Nederland ook wel ‘Man’ genoemd, staat vooral bekend om het straatcircuit. Vanaf 1911 wordt elk jaar de Tourist Trophy (TT) op de Mountain Course gereden. Het 60 kilometer lange circuit loopt over het eiland door dorpjes, bergen en over bruggetjes. De dingen waar je normaal niet bij stilstaat, zoals een rotonde, een heg of een plantenbak vormen tijdens deze race gevaarlijke obstakels. De coureurs rijden met meer dan 300 kilometer per uur over het circuit, dus je kunt als toeschouwer maar beter een afstandje nemen.

De route op Isle of Man is voor veel motorrijders een droom om ook een keer te rijden. Nu is alleen niet het goede moment, want precies deze week nog wordt de TT van 2015 op het straatcircuit gereden. Op een ander moment kun je je helemaal uitleven, het eiland kent namelijk geen maximumsnelheid. Alleen binnen de bebouwde moet je je aan het limiet van 48 kilometer per uur houden.


5.     Stelviopas, Italië

Eerder kon je lezen over een route in de Dolomieten. Nu nemen we je mee naar een ander stukje van Italië. De Stelviopas wordt wel gezien als een van de zwaarste motorroutes van Europa. De top van de berg ligt namelijk op 2758 meter hoogte. De route is 20 kilometer lang en de weg telt maar liefst 48 haarspeldbochten. Als je de weg vanuit Davos naar de Stelviopas volgt ga je over de bekende weg.


6.     Sa Calobra, Mallorca

Een motorritje op Mallorca spreekt je misschien niet aan vanwege de hogere temperaturen, maar wist je wel dat je op het Spaanse eiland de mooiste motorroutes kunt rijden? Er gaan verschillende routes naar Sa Calobra en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. Een weg vol haarspeldbochten leidt je langs afgronden en tussen de rotsformaties door naar het geheime pareltje van het eiland. De meeste toeristen die naar Mallorca gaan blijven op de bekende stranden. Je zult tijdens het maken van motorroutes weinig last van toerisme hebben.

Je kunt je motor met het vliegtuig meenemen naar Mallorca, maar je kunt ook een motor huren. Zo is de BMW 650 GS met ABS een veel verhuurde motor.


7.     Col de la Bonette, Frankrijk

De Col de la Bonette in Frankrijk is ook een aanrader als je op zoek bent naar de spectaculairste motorroute. Op een hoogte van 2.715 meter ligt een twee kilometer lange weg rond de berg. De maximale hoogte van de route bedraagt 2.802 meter. Daarmee is dit een van de hoogste verharde routes van het Alpengebied. Het uitzicht is adembenemend en je kunt je gereden route vanaf een hoog uitzichtpunt nog eens goed bekijken.


8.     Douro vallei, Portugal

Niet alleen in Duitsland, Frankrijk en Italië liggen mooie motorroutes. Wat dacht je van een route door de Douro vallei? Je moet er wel een stukje voor rijden, want de vallei ligt in Portugal. De 27 kilometer lange route telt in totaal 93 bochten en leidt je langs de betoverende vallei. De wijngaarden en dorpjes in de heuvels zorgen voor een mooi decor en vanuit elk punt zie je de rivier liggen.


9.     Wrynose Pass, Engeland

De Wrynose Pass in Engeland is de oudste Romeinse bergweg van Europa. De vele bochten, steile beklimmingen en vrije uitzichten maakt dit voor motorrijders een mooie bestemming. De route is daarnaast voorzien van een single-track route voor motoren. Dat betekent dat je op dat stuk geen andere voertuigen dan motoren tegenkomt. De Wrynose Pass loopt over in de Hardknott Pass, dat is de steilste beklimming van Engeland.


10.     De Amalfikust, Italië

De route langs de Amalfikust in Italië wordt vooral bij autorijders aangeprezen, maar ook voor motorrijders is deze route heel geschikt. De weg wordt namelijk gezien als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Met je motor kun je daar mooie bochten rijden. Enerzijds zie je afgronden, verborgen strandjes en veel zee en anderzijds zie je bergen, grote rotspartijen en typisch Italiaanse dorpjes. Je kunt je route ten zuiden van Napels starten en hij staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Italië staat bekend om de vele scooters die er rondrijden. De inwoners hebben hun eigen rijstijl en trekken zich weinig van de geschreven regels aan. Je hoeft niet bang te zijn voor schade aan je motor, maar je moet je wel aanpassen aan het verkeer. Mocht je deze route graag willen rijden, maar ga je liever niet met je eigen motor? Een scooter huren kan ook een uitkomst zijn. Je bent daar dan in ieder geval niet de enige.




Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands