Tips motorrijden in de winter

Wil je ook in de winter blijven motorrijden? Doe dit dan op een zo veilige en comfortabel mogelijke manier. Hieronder een aantal tips. De koudste tijd van het jaar komt er aan en voor veel motorrijders betekent dit dat de motor wordt ingeruild voor een warme auto. Maar er zijn altijd motorrijders die de grootste buien of de ergste kou trotseren. Voor deze doorrijders hebben wij een aantal tips om de winter goed door te komen.

Warme en waterdichte kleding

Om het motorrijden zo prettig mogelijk te maken is het belangrijk om warme en waterdichte kleding te dragen. Niets is zo vervelend om helemaal koud en doorweekt bij je eindbestemming te komen. Verder kan extreme kou je alertheid verminderen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De gure wind kan door de kleinste kiertjes of openingen binnentreden en al gauw ben je helemaal koud. Draag daarom ook thermo-ondergoed onder je kleding. Ook kan je een windscherm gebruiken. Voor je handen zijn er elektrisch verwarmde handschoenen te verkrijgen die je handen lekker warm houden. Verder zijn er winter motorpakken verkrijgbaar die de warmte vasthouden en de regen afweren. Let er bij het aanschaffen van je motorkleding ook op dat je een pak kiest waarmee je goed opvalt op de weg.

Schone en krasvrije helm

VoorbereidenOok in de winter is het zicht op de motor van groot belang. Maak je helm daarom regelmatig schoon en vetvrij zodat er geen regen op blijft liggen. Regen op je helm zorgt er namelijk voor dat je minder zicht hebt. Ook opspattende modder of pekel kunnen je zicht belemmeren tijdens het motorrijden dus maak na je rit je helm direct schoon. Daarnaast is een krasvrije helm ook erg belangrijk voor het beste zicht op de weg.

Motor schoonmaken

In de winter is het verstandig om je motor regelmatig schoon te maken na het motorrijden. Vuil, vocht en pekel tasten het materiaal aan en dit kan veel schade aanrichten. Spoel je motor daarom regelmatig af met koud water en zorg voor een goede nabehandeling.

Goede banden

Wanneer je als motorrijder plotseling in een sneeuwbui terecht komt of het begint te ijzelen is het belangrijk dat je  banden een goed profiel hebben zodat je grip op de weg hebt en niet wegglijdt met je motor. Ook bij zware regenbuien is een goed profiel van belang zodat het water beter afgevoerd kan worden. Verder is het belangrijk dat je banden de juiste spanning hebben voor een prettige ligging op de weg.

Controleer de remmen

Zorg er voor dat de remmen goed werken. Wanneer het glad is en de remmen werken niet optimaal kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook de remmen kunnen worden blootgesteld aan pekel en vocht. Daarom moet je ook deze regelmatig schoonhouden met een speciale remmenreiniger.

Controleer motor voor motorrijden

WeersomstandighedenOm de motor tegen winterse buien te beschermen is het belangrijk om de motor goed na te kijken. Zorg dat de olie vers is en geen vuile resten bevat. Ook is het goed om de koelvloeistof en antivries na te kijken en eventueel te verversen. Test daarnaast regelmatig of de verlichting goed werkt en vervang wanneer nodig de lampjes. In winterse buien is het zicht vaak minder en slechte verlichting kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De ketting van de motor heeft flink wat te verduren met het winterse weer. Het is dan ook verstandig om deze regelmatig na te kijken en schoon te maken. Regen, pekel, vuil en modder kunnen de ketting enorme schade aanrichten. Vet de ketting daarom in met een speciale spray om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands