Wat is een tankslapper?

Het was in de jaren ’70 en ’80 heel normaal dat er regelmatig een wild slingerende motor voorbij kwam. Dit fenomeen wordt ook wel een speedwobble of een tankslapper genoemd. Tegenwoordig zie je dat nauwelijks nog. Maar waar komt het door en hoe los je dit op? Ben jij een rustige motorrijder of zoek je vaak de grenzen op? Je kent je motor misschien aardig, maar een tankslapper kan iedere motorrijder behoorlijk verrassen. In deze blog lees je hoe dit ontstaat en of je dit kunt voorkomen.


Wat is een tankslapper en hoe onstaat dit?

Een tankslapper of speedwobble is een serie plotselinge, wilde bewegingen in het stuur. Vroeger ontstond dit vooral door slappe frames en slechte banden. Tegenwoordig zijn motoren veel sterker gebouwd, maar de tankslapper is daarmee niet verdwenen. In de video hieronder zie je wat er gebeurt bij een tankslapper.


Er zijn verschillende oorzaken voor een tankslapper. Flink accelereren kan leiden tot de woeste bewegingen in het stuur. Bij een hoge snelheid ontstaat er een van buiten inwerkende kracht, waardoor de stuurhelften heen en weer gaan bewegen. Er vindt dan automatische correctie plaats, maar die krachten zijn zo sterk dat het stuur flink gaat slingeren. Dit kan zelfs zo heftig zijn dat het stuur uit je handen wordt geslagen. Ook wanneer je een wheelie maakt en je voorwiel schuin op de grond komt kan een tankslapper ontstaan.


Stuurdemper

Je kunt de kans op een tankslapper verkleinen met een hydraulische stuurdemper, maar gezien de motoren in de MotoGP hier al mee zijn uitgerust en toch regelmatig een tankslapper krijgen biedt dit geen garantie. Kom je zelf in zo’n situatie? Houd je stuur niet te krampachtig vast en ga ook niet trekken, dat maakt het juist erger. Houd het stuur losjes vast. Geef hooguit een beetje gas bij, zodat het gewicht naar het achterwiel gaat. Verder is het ook een kwestie van geluk.


Heb je een keer een tankslapper ervaren en wil je je schademotor verkopen? Bij ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dat geen probleem. Meld je motor vrijblijvend aan, geef duidelijk aan wat de schade is en wij helpen je bij het vinden van een koper.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.
Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands