Snel en simpel je motor overschrijven

Bij de aankoop of verkoop van een motor moet je het kenteken overschrijven: het komt daarmee op naam van de nieuwe eigenaar. De eigenaar is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen, zoals het betalen van motorrijtuigenbelasting en het afsluiten van een verzekering. 


Wanneer jij je motor verkoopt of een motor koopt, moet er dus een overschrijving plaatsvinden. Hoe gaat het overschrijven van een motor precies in zijn werk? Welke kosten zijn er aan de overschrijving verbonden? En hoe lang duurt het overschrijven van een voertuig? Op dit soort vragen vind je een antwoord in dit artikel. 

Voorwaarden voor het overschrijven van je motor

Om een motor te kunnen overschrijven naar een andere eigenaar, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Je bent 18 jaar of ouder. 
  • Je staat bij een Nederlandse gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
  • Er is een compleet kentekenbewijs met tenaamstellingscode aanwezig. 


Je kunt de overschrijving van een motor op jouw naam alleen zelf regelen. 

Een motor overschrijven, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende manieren om een motor over te schrijven. Wanneer je een motor koopt bij een RDW-erkend voertuigbedrijf, heb je alleen een geldig legitimatiebewijs nodig. Het bedrijf regelt verder alles voor je. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de motor overschrijving online of bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation te regelen. 

Overschrijven via een loket

Als verkoper van een motor lever je de kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode. Heb je een papieren Tenaamstellingsbewijs? Dan hoort daar ook het Overschrijvingsbewijs bij. Zowel verkoper als koper nemen daarnaast een geldig identiteitsbewijs mee.


De medewerker van het loket regelt de overschrijving bij de RDW en overhandigt hierbij twee nieuwe documenten: 

  • Tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. De rest van de code volgt de volgende werkdag per post, samen met de nieuwe kentekencard. 
  • Het vrijwaringsbewijs dat aantoont dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. 

Online motor overschrijven

Met een papieren kentekenbewijs is overschrijving van de motor alleen mogelijk bij een loket. Om een motor online over te schrijven moet je beschikken over:

  • Een kentekencard (in plaats van een papieren kentekenbewijs) met tenaamstellingscode
  • Een Nederlands paspoort of identiteitskaart. Ook een rijbewijs dat is uitgegeven na 14 november 2014 volstaat. 
  • Een smartphone met NFC chiplezer voor het uitvoeren van een identiteitscheck. 


Als aan deze voorwaarden is voldaan, voert de koper van de motor een identiteitscheck uit via de Digid-app. Hierna kan de overschrijving van het voertuig plaatsvinden, de betaling gebeurt via iDeal. Het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode volgen per e-mail. De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangt de koper per post. 

Kosten voor het overschrijven van een motor

Er is een vast tarief voor het overschrijven van een motor. Dit tarief geldt zowel aan een loket als bij online overschrijving en bedraagt € 11,40. 

Hoe lang duurt het overschrijven van een kenteken? 

Het overschrijven van een motor kenteken duurt niet lang: zodra de administratieve handeling verricht is, staat het kenteken op naam van de koper. Je kunt de overschrijving controleren via Mijn RDW, waarop je met Digid kunt inloggen. 


Ondanks dat je het kentekenbewijs als koper pas de volgende werkdag ontvangt, mag je meteen de weg op met je nieuwe motor. Het kentekenregister is direct bijgewerkt en daarmee actueel voor de politie. In het buitenland heb je wel meteen een kentekenbewijs nodig. 

 

Bedenk ook dat je met het overschrijven van de motor als koper meteen verantwoordelijk bent voor de voertuigverplichtingen. Je zult je motorverzekering dus direct moeten laten ingaan op de dag van de overschrijving. 

Snel je motor verkopen en overschrijven? 

Wil jij je motor verkopen, maar heb je geen zin in het gedoe van verkopen en overschrijven? 

Meld je dan aan. Wij regelen de verkoop van je motor en ontzorgen je volledig. Meld je motor aan via het kenteken, geef een duidelijke omschrijving van alle kenmerken en voeg enkele goede foto’s toe. Vervolgens gaan wij voor je aan de slag. Ga je akkoord met een interessant bod van een dealer? Dan is het tijd voor de leveringsafspraak. 


Neem bij levering alle benodigde documenten mee voor de overschrijving van je motor. Als de motor voldoet aan je omschrijving, regelt de dealer meteen de betaling en overschrijving. Hij voorziet je daarbij direct van het vrijwaringsbewijs. Zo heb jij er geen enkel omkijken naar!Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands