Slecht zicht door zonlicht; lees hier tips voor beter zicht in de zomer

Motorrijden met een stralend zonnetje in de lucht is voor veel motorrijders ideaal. Helaas brengt motorrijden in de zomer wat ongemakken met zich mee. Dat stralende zonnetje in je gezicht kan ook je zicht ernstig beperken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. We hebben een paar tips voor je verzameld om ervoor te zorgen dat je wel scherp kan zien op de motor.

Als de zon in je ogen brandt kan een motorritje verre van prettig zijn. Het geeft bovendien geen veilig gevoel wanneer je merkt dat je zicht beperkt wordt. Daarom hebben wij een paar tips verzameld zodat je veilig op pad kan, ook wanneer je de zon precies in je gezicht hebt schijnen.


Zorg dat je vizier schoon is

Draag je een helm met vizier? Zorg er dan voor dat je vizier schoon is. Vooral in de zomer en met mooi weer vliegen er veel insecten rond die uiteindelijk op je vizier terecht komen. Combineer dit met vetvlekken op je vizier en dat stralende zonnetje zorgt er ineens voor dat je allemaal vage vlekken gaat zien door je vizier heen. Zorg ervoor dat je je vizier schoonmaakt voordat je op de motor stapt. Tip: Lauw water met een klein beetje afwasmiddel maakt je vizier makkelijk schoon, en het afwasmiddel zorgt er ook een tijdje voor dat je vizier minder snel beslaat!


Ingebouwd zonnevizier

Integraalhelmen zijn standaard uitgerust met een transparant buitenvizier. Veel van deze helmen hebben ook een ingebouwd zonnevizier. Deze kan in- en uitklappen uit een open deel tussen de binnen- en buitenschaal van de helm. Dit kan heel handig zijn wanneer bijvoorbeeld de zon ineens tussen de wolken door schijnt. Dan heb je aardig wat bescherming tegen het licht en zie je beter dan zonder zonnevizier. Het biedt echter geen perfect zicht, dus als langdurige oplossing is het niet ideaal.


Zonnebril in de helm

Een oplossing die langer bescherming biedt is het dragen van een goede zonnebril in je helm. De glazen van een goede zonnebril bieden een stuk betere bescherming tegen schadelijke UV-straling van de zon. Wanneer je een zonnebril hebt met gepolariseerde glazen heb je ook een stuk beter zicht wanneer de zon in je ogen schijnt. De gepolariseerde glazen filteren een groot deel van de schittering van de zon weg waardoor een helder beeld over blijft.


Fotochromisch (meekleurend) vizier

Het vizier aan de buitenkant van de helm kan ook bescherming bieden. Er zijn al een tijd vizieren te koop in allerlei kleuren die beloven de schittering van de zon te verminderen. Een geel vizier is ideaal wanneer de zon tussen de wolken door komt. Een donker vizier is fijn wanneer de zon de hele dag schijnt en je geen zonnebril wilt dragen.

Let er wel op dat het verboden is om met een (donker)gekleurd vizier te rijden bij allesbehalve daglicht. Daarom is het handig om wanneer je een donker vizier gebruikt, je altijd een transparant vizier bij je hebt.

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van gekleurde vizieren is het fotochromisch (ofwel meekleurende) vizier. Dit vizier past zich aan de hoeveelheid licht in de omgeving aan door donkerder of lichter te kleuren. Wanneer het zonnig is buiten zal dit vizier donkerder worden, en wanneer de lichtsterkte minder wordt zal het vizier meer transparant worden.


Wil je meer blogs zoals deze lezen? Misschien vind je deze blogs wel interessant:
Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands