De grootste angst voor motorrijders

rijangst motorRijangst (amaxofobie met een duur woord) is een grote angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn. Veel Nederlanders hebben daar last van. Naar schatting hebben tussen de 800.000 en 1 miljoen weggebruikers last van een bepaalde mate van rijangst. Hoeveel motorrijders dat zijn is niet helemaal duidelijk, maar ook motorrijders kunnen rijangst hebben of ontwikkelen.

Laten we eerst een belangrijke fabel ontkrachten: rijangst heeft niets te maken met een gebrek aan rijvaardigheid. Extra rijlessen nemen heeft dus niet zoveel zin, het zit volgens de deskundigen ‘tussen de oren’. Soms ontstaat rijangst na een incident, maar in de meeste gevallen is het een bepaalde onzekerheid. ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zet de meest voorkomende angsten bij motorrijders op een rij.

File

De file zelf is voor een motorrijder geen probleem, want daar ga je natuurlijk lekker tussendoor. Om het voor de motorrijder zo veilig mogelijk te maken is de regel dat het snelheidsverschil tussen de motor en de auto niet meer dan 10 km/u mag zijn. Daar ligt dan ook niet de angst voor de motorrijder. De angst voor de file ontstaat vooral wanneer er gaten in de file vallen, want dan zijn weggebruikers nogal eens geneigd tot het wisselen van rijbaan en dan is een passerende motorrijder snel over het hoofd gezien. In een stilstaande file waar het verkeer voor langere tijd echt stilstaat is het oppassen geblazen voor openslaande portieren. motor file

Auto’s

Waar automobilisten angst voor vrachtwagens hebben (groter en komt harder aan) hebben motorrijders hetzelfde met auto’s. Als motorrijder ben je kwetsbaar en daar houden niet alle automobilisten even goed rekening mee. Het merendeel van de automobilisten kijkt netjes in de spiegels voor er een manoeuvre wordt ingezet, maar er zitten er altijd een paar tussen die zonder waarschuwing ineens afslaan, remmen of een last minute ontwijk manoeuvre uithalen en niet goed uitkijken.

De rem

Een motor kan heel snel heel hard remmen. Hartstikke handig als je een noodstop moet maken, alleen het heeft ook een groot nadeel. Een motorrijder heeft een veel kortere remweg dan al het andere deelnemende verkeer. Een grote rijangst onder de motorrijders is dan ook dat wanneer je een noodstop moet maken je van achteren aangereden wordt. Een klein tikje op de rem is al genoeg om te remmen, je kunt wel bedenken wat er gebeurt als je vol in de ankers moet.  

remweg motor

Zand en olie op de weg

Niets fijner dan in heerlijk weer lekker door het binnenland te rijden. Lekker toeren en met veel tussenstops genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Toch is het op binnenlandse wegen (de B-wegen) oppassen als motorrijder. Een mooie weg met veel bochten wordt een stuk gevaarlijker als in de bocht ineens veel zand en olie op de weg ligt. Een angst als motorrijder is dan ook dat je ineens alle grip verliest en letterlijk in de bocht onderuit gaat.

olie op de weg

Heb jij wel eens iets meegemaakt waardoor je angstiger bent geworden? Of ben je in bepaalde situaties altijd voorzichtiger? We zijn benieuwd naar jouw ervaring.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands