Regels motorkleding strenger

Motorkleding beschermendHet dragen van beschermende motorkleding is niet verplicht. Als je er bewust voor kiest om beschermende kleding te dragen weet je niet altijd zeker of je wel daadwerkelijk beschermd bent bij een valpartij. De Europese Commissie heeft strengere eisen voorgesteld voor het ontwikkelen van de motoruitrusting. Na onderzoek bleek volgens de EU dat de bestaande kleding niet voor voldoende veiligheid zorgde. Daarbij maakt de EU onderscheid in beschermende motorkleding en niet-beschermende motorkleding. Denk daarbij aan motorbroeken, jassen, laarzen en handschoenen. Nu ligt er in de winkels wel kleding met beschermende onderdelen, maar die kleding valt daarmee nog niet perse onder de beschermende motorkleding. Consumenten die de kleding kopen kunnen dan aannemen dat het beschermend is, terwijl dat niet het geval is. Er worden veel vergissingen bij gemaakt en dat wil de EU met de nieuwe regels zien te voorkomen.

Motorkleding testen

motorkleding eisenMotorkleding moet nu eerst uitvoerig worden getest door een onafhankelijke instantie, voordat het in de winkels komt. Als de kleding geen certificaat krijgt, mag het ook niet verkocht worden. De regels zijn ook geldig voor distributeurs die onder hun eigen label een motoruitrusting aanbieden. Er kunnen controles worden uitgevoerd. Bij het niet voldoen aan de nieuwe eisen kunnen strenge maatregelen volgen. Dat geldt ook voor retailers. Als kleding buiten de EU wordt ingekocht is de Europese retailer daar zelf juridisch verantwoordelijk voor. Er moet dus goed opgelet worden voordat motorkleding als beschermend verkocht wordt.

Beschermende en niet-beschermende kleding

Er is dus een duidelijk onderscheid in motorkleding: beschermende kleding en niet-beschermende kleding. Onder niet-beschermende kleding wordt voornamelijk ‘fashion’ kleding verstaan. De beschermende kleding wordt in vijf categorieën ingedeeld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën:
  • level 1: lower performance
  • level 2: higher performance
Daarnaast wordt er nog kleding voor professioneel gebruik, particulier gebruik en vrijetijdskleding ontwikkeld. Dat laatste is niet bedoeld als beschermende motorkleding.

Niet verplicht

motorkleding niet beschermendHet dragen van een beschermende uitrusting is een keuze. Op het dragen van een helm na is een motorrijder niet verplicht om bepaalde motorkleding te dragen. Een t-shirt in de zomer of het dragen van een spijkerbroek in deze gure maanden is niet aan te raden, maar het mag dus wel. Alleen bij het volgen van motorrijlessen en het praktijkexamen wordt van de bestuurder verwacht dat hij aan de kledingeisen voldoet en beschermende motorkleding draagt. Zodra het papiertje binnen is mag een motorrijder zelf de kleding kiezen.

Kwetsbaar

Een motorrijder is altijd kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks verongelukken zo’n 80 motorrijders in Nederland. In meer dan de helft van de gevallen komt dat door een botsing met een auto of vrachtwagen. Andere weggebruikers zien een motorrijder niet altijd, een botsing is dan al snel het gevolg en motorrijders incasseren altijd de grootste klap. Door beschermende kleding te dragen wordt de kans op ernstig letsel aanzienlijk kleiner.

Ongelukken voorkomen

Het dragen van beschermende kleding maakt de kans op letsel aanzienlijk kleiner. Daarnaast is het goed om te weten wat je als motorrijder kunt doen om een ongeluk met andere weggebruikers te voorkomen.
    • Opvallen
De meeste motorrijders dragen donkere kleding en een zwarte helm. Door dit te vervangen door een helm in een lichte kleur en een uitrusting met bijvoorbeeld reflectoren vallen motorrijders veel meer op.
    • Positie op de weg
Motorrijders rijden soms al zo automatisch mee met het verkeer dat ze niet altijd goed denken aan de positie op de weg. Helemaal met regen is het zicht minder en kunnen automobilisten niet altijd een goed beeld krijgen van het verkeer om zich heen. Door te zorgen voor een juiste positie op het asfalt zijn motorrijders ook goed zichtbaar voor andere weggebruikers.
    • Verlichting aan
Alle weggebruikers vallen meer op als ze hun verlichting aanzetten. Dat geldt ook voor motoren. Het is ook zeker aan te raden overdag de verlichting aan te zetten. Ondanks die tips is het nog steeds belangrijk om beschermende motorkleding te dragen. Ook zeker in de winter zit een ongeluk in een klein hoekje, en daar hoeven niet altijd anderen bij betrokken te zijn.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands