Pas op! Overstekend wild!

wild verkeersbordWie er voor kiest om in de herfst op de motor te stappen krijgt niet alleen te maken met harde wind, regen en bladeren op de weg. Reeën, everzwijnen en herten laten zich op de donkere dagen vaker zien. Als je als motorrijder in botsing komt met een wild dier kunnen de gevolgen groot zijn. Wat moet je doen bij een wildaanrijding? Wij geven je enkele tips. Nu het weer herfst is zoeken motorrijders vaker routes door bossen omdat het daar een explosie van kleuren is. De herfst is ook één van de periodes dat de kans op een wildaanrijding groot is. Er zijn in Nederland veel wildgebieden en je moet extra goed opletten als je zo’n grens nadert.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe cliché het ook klinkt: voorkomen is beter dan genezen. Wilde dieren zijn in het najaar het meest actief tussen 06:00 en 09:00 uur en tussen 17:00 en 01:00 uur. Je loopt dus dan het grootste risico een dier tegen te komen. Probeer deze tijden zo veel mogelijk te vermijden als met je motor gaat rijden. Let goed op de verkeersborden langs de weg. Bord A27 geeft aan dat je een gebied nadert waar groot wild kan passeren. De kronkelweggetjes in bosgebieden bieden veel uitdaging voor motorrijders, maar ze vormen ook een groot gevaar. Je kunt niet vooruit kijken en de bochten zijn soms heel scherp. Met hoge snelheid een dier raken in een scherpe bocht is levensgevaarlijk, zowel voor mens als dier. Kies als het schemerig is liever voor een andere route. Zie je een dier oversteken? Dan is de kans groot dat er meer in de buurt zijn. Wees dus altijd op je hoede. Hieronder wordt weergegeven hoe groot de impact is bij het aanrijden van de verschillende dieren. Als uitgangspunt is een snelheid van 60 kilometer per uur genomen. wildaanrijding

Veiligheidsmaatregelen

Er zijn voor motorrijders al veel maatregelen genomen om de impact bij een wildaanrijding te reduceren. Er wordt veel aandacht besteed aan de veiligheid en Honda is daarin een voorloper. De Honda Goldwing was de eerste motor die een ingebouwde airbag in het stuur kreeg. Ook zijn er steeds meer merken die een airbag in de kleding verwerken. Dainese is zo’n merk die een jas met airbag heeft ontwikkeld die de grootste klap opvangt bij een val. Een wildaanrijding voorkomen is bijna onmogelijk, maar een motor wordt steeds meer aangepast zodat je op elk moment de controle hebt over je motor. Als je met een oudere motor, zonder ABS, een noodstop maakt wordt je motor onbestuurbaar. Daarom wordt het in 2016 verplicht om elke nieuwe motor te voorzien van een ABS-systeem. Daarmee kun je gecontroleerd remmen.

Een wildaanrijding, wat nu?

Met middelen als een airbag kun je een aanrijding met een wild dier niet voorkomen. Springt er een ree voor je motor en leidt dit tot een aanrijding? Kijk dan eerst of het dier nog leeft. Als de ree nog leeft kun je zijn ogen bedekken met een deken of trui. Daar wordt de ree rustiger van. Vervolgens bel je de hulpdiensten. Doorrijden na een wildaanrijding is strafbaar, ook als het dier dood is. Je bent dus verplicht om de politie te bellen op nummer 0900 8844. Zij bekijken de situatie en nemen contact op met een deskundige die het dier komt verzorgen. Vervolgens voer je de standaard handelingen uit bij een ongeval. Ze de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter van de motor neer en zorg er voor dat jij en je motor duidelijk zichtbaar zijn voor anderen. Breng jezelf in veiligheid, trek een reflecterend vestje aan en wacht op de hulpdiensten. gevarendriehoek

Hoe zit het met je verzekering?

Als je een ree aanrijdt kan je motor flink beschadigd raken. Alleen een WA verzekering is niet voldoende. Heb je een WA + beperkt casco dekking? Dan is je motor ook verzekerd bij schade door een wildaanrijding. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij om de situatie uit te leggen. Je moet een schadeformulier invullen en het liefst ook foto’s maken van de situatie en de schade. Uitwijken lijkt een voor de hand liggende reactie, maar je loopt kans dat je dan meer schade oploopt. Heeft je motor toch als gevolg van een uitwijkmanoeuvre schade opgelopen? Dan wordt die schade alleen vergoed als je All risk bent verzekerd. Stap jij nog op de motor, weer of geen weer? We wensen je een veilige rit en wees voorzichtig!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands