Motorroute in Duitsland: Pan Germania

Duitsland is één van de meest geliefde landen onder de motorrijders. Het veelzijdige land telt verschillende gebieden en het asfalt op de Duitse wegen is in uitstekende staat. Een waar paradijs met veel prachtige motorroutes. In deze blog een motorroute die je als groot liefhebber van mooie routes beslist een keer zou moeten rijden: de Pan Germania. Duitsland kent mooie gebieden waar veel motorroutes zijn uitgestippeld. Wat dacht je van de Moezel, de Harz, Sauerland of de Eifel? Wil je meer zien en heb je een paar weken de tijd? Zet dan de Pan Germania, ook wel Deutsche Motorradstrasse genoemd, in je navigatie.


Pan Germania

De Pan Germania is een motorroute van maar liefst 10.000 kilometer die je door de mooiste gebieden van Duitsland voert. De route bestaat uit vier delen. Je kunt natuurlijk ook kortere stukken van de route rijden. Hieronder staan de gebieden waar je doorheen komt als je de hele route gaat rijden.


Noordelijke route

De noordelijke route bestaat uit prachtige vergezichten en voert je langs de kustlijn van Duitsland. Het is een gebied dat vaak wordt vergeten bij motorrijders. Het eiland Sylt staat niet op de route, maar is zeker een ritje waard als je dé hotspot van Duitsland wilt meemaken. Het eiland Fehmarn ligt op de route en dat bereik je via een brug. Je kunt hier een mooie rondrit maken.


Oostelijke route

In het oosten kom je door pittoreske plaatsjes en kun je een bezoek brengen aan de culturele stad Dresden. Op de rand van de oostelijke route ligt ook het Harzgebied. Het Kyffhäuser gebergte is hier heel bekend. Een weg met meer dan 36 haarspeldbochten is iets waar je nagenoeg elke motorrijder wakker voor mag maken.


Zuidelijke route

Bij het rijden van de zuidelijke route kom je over wegen omgeven door rotsen en trotseer je ook hogere bergen. Wie in Duitsland is geweest kent hoogstwaarschijnlijk ook het Zwarte Woud. Nog een tip voor als je naar dit gebied gaat: rijd van Freiburg naar Schauinsland. Hier ligt een voormalig stratencircuit dat veel motorrijders niet kennen. Let er wel op dat je op een doordeweekse dag gaat, in het weekend is deze weg afgesloten voor motoren.


Westelijke route

In het westelijke deel van Duitsland vind je naast veel bruisende steden mooie natuurgebieden. Je komt onder andere door de Eifel waar je door schilderachtige wijngebieden langs de Moezel rijdt. Ook Sauerland staat bij de meeste motorrijders wel in de navigatie. Dit gebied is ook opgenomen in de westelijke route. Natuurlijk kun je ook je eigen route samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een mooie bochtenroute rijden bij Grevenstein. Je kunt deze route via de site van Landgasthof Grevenstein downloaden.

Heb je een paar weken vakantie? Dan is het rijden van de hele route zeker een aanrader.


Speciale motorroute

De route is speciaal aangepast aan de beleving van motorrijders. Zo kun je op de Pan Germania een tussenstop maken op speciale ontmoetingsplaatsen voor motorrijders, kun je overnachten in motorhotels en heb je de mogelijkheid om op je route naar verschillende motormusea te gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om je reis helemaal naar je eigen wens in te vullen. De gedetailleerde, printbare routekaarten kun je hier vinden.


Goede voorbereiding

10.000 kilometer is een flinke afstand, een goede voorbereiding is dus aan te raden als je de hele route gaat rijden. Vergeet sowieso je reflecterende vest niet, dat is verplicht in Duitsland, en onthoud dat je in Duitsland bij een file niet tussen twee rijstroken door mag rijden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands