De motor van vroeger, herken jij ‘m nog?

motor klassiek‘Vroeger was alles beter’ is zo’n uitdrukking die we vooral gebruiken wanneer we dingen als slechter ervaren dan voorheen. Bij de motorfietsen is er veel veranderd, maar zijn de oude motoren wel beter? Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zet enkele veranderingen op een rijtje, oordeel zelf! De tijd staat niet stil, dat geldt ook in de wereld van motoren. Van de techniek van de motor tot de uitrusting en extra accessoires: er worden continu nieuwe dingen ontwikkeld. Sommige tradities en oude onderdelen raken in de vergetelheid. Herken jij deze vijf ‘oudjes’ nog?

Airbag

Het is volgend jaar 35 jaar geleden dat de eerste productieauto werd voorzien van de airbag. Bij motoren was dat toen nog helemaal niet aan de orde, maar inmiddels hebben ook tweewielerfabrikanten het licht gezien. In 2006 introduceerde Honda als eerste de airbag in een motor. As we speak zijn de ontwikkelingen bij de motoren alweer een stuk verder, want ook de kledingstukken zijn voorzien van airbags. Het is nu nog de vraag wanneer een airbag verplicht wordt op elke motor.

Pilotenhelm

Het is sinds 1975 verplicht om in Nederland een motorhelm te dragen. Daarvoor droegen de meesten ook wel een helm, maar dat waren nog niet de exemplaren zoals we ze nu kennen. Herinner jij je de ouderwetse ‘pilotenhelmen’ nog? Samen met een rond brilletje vormde die outfit dé trend voor motorrijders. pilotenhelm

Zadel

Weet je nog, toen de motorzadels uit niet meer dan twee veren en een stukje leer bestonden? Tegenwoordig kun je gelukkig veel comfortabeler zitten, zodat je makkelijker grotere afstanden kunt afleggen zonder zadelpijn te krijgen. oude motorzitting

Vetjas

De meeste motorrijders zijn nog wel bekend met de nostalgische vetjas. Deze jas was in de zomer te warm, in de winter te koud, er waren nog geen beschermstukken op ellebogen, schouders en knieën en van ventilatie in motorkleding had nog niemand gehoord. Die goeie ouwe tijd. Nu hebben we een ruimte keuze in motorkleding. Leer, kevlar of textiel, er is voor ieder wat wils. Misschien maar goed ook, want deze pakken bieden veel meer bescherming dan de oude vetjas.

Kickstarter

motor kickstart Een motor aantrappen is zo’n typische handeling die je uitvoert op een oudere motor. Gelukkig voor veel mensen hoeft dat nu niet meer, want de terugslag die de motor geeft kan leiden tot flinke blauwe plekken. Er zijn zelfs motorrijders die hun enkel hebben gebroken door de terugslag van de kickstarter. Zie je iemand lopen met een heel blauw been? Dan weet jij wel hoe dat komt. Gelukkig voor sommigen hoeven we nu alleen op een knopje te drukken en de motor wordt automatisch gestart. Wat vind jij? Ga je liever terug naar die goeie ouwe tijd of ben je toch wel blij met de ontwikkelingen op motorgebied?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands