Nieuwe vloot van 650 politie motorfietsen in de planning

De Nederlandse politie doet een openlijke uitnodiging aan motorfabrikanten om een offerte in te dienen voor de levering van 650 compleet uitgeruste, inzetklare politiemotoren, die ingezet zullen worden voor incidentafhandeling en surveillance taken. ‘Inzetklaar’ houdt in dit verband in dat de motorfietsen volledig zijn voorbereid en aangepast voor operationeel politiewerk, inclusief officiële striping en alle benodigde apparatuur en accessoires.

Daarnaast omvat de uitvraag ook services zoals onderhoud, reparaties, bandenvervanging en respons op technische mankementen. Het contract gaat van start op 1 januari 2025 voor een initiële periode van drie jaar, met de optie voor de politie om het contract tot vier keer toe met één jaar te verlengen.

Om budgettaire redenen is er een maximumprijs per motorfiets ingesteld, namelijk € 40.000,-. Dit bedrag is inclusief het rijklaar maken, kortingen, in- en opbouw, reparaties, onderhoud en een jaar banden, maar exclusief btw, BPM, legeskosten, verwijderingsbijdrage, brandstofkosten, kosten voor de politiegarages en restwaarde.

Met inachtneming van deze prijsplafonds zou de totale waarde van de order uitkomen op €26 miljoen, exclusief BTW en BPM. Recentelijk heeft de politie ook al een aanbesteding uitgezet voor nieuwe motorkleding, ter waarde van €22 miljoen.

De specificaties voor de nieuwe surveillance motorfietsen omvatten onder meer een krachtige motor, kuipbescherming, de capaciteit om snelheden van rond de 200 km/u te bereiken en een snelle acceleratie vanuit stilstand naar snelheden ruim boven de 100 km/u. Ze moeten geschikt zijn voor gebruik zowel binnen als buiten de bebouwde kom en op snelwegen, met veelvuldig op- en afstappen tijdens surveillancewerkzaamheden.

De lijst van meer dan 100 aanbestedingseisen lijkt te wijzen op een specifiek model als geschikte kandidaat: de BMW R1250RT, welke waarschijnlijk binnenkort vervangen wordt door de R1300RT. Ondanks deze beperkte keuze heeft de politie besloten niet mee te doen aan een soortgelijke aanbesteding van de Koninklijke Marechaussee, die reeds hebben aangegeven dat de R1250RT hun voorkeursmodel is.

Na een eerdere consultatieronde is nu de feitelijke aanbestedingsfase van start gegaan met een uitgebreid Programma van Eisen (PvE). Het PvE omvat kleine details, zoals een verplichte brandstofmeter, windscherm, dagteller en toerenteller, maar stelt ook omvangrijkere eisen zoals een aandrijflijn die geschikt is voor benzine, een maximumsnelheid van 200 km/u, zijkoffers, valbeugels, een bepaalde zichtlijn en volledige uitrusting tot politiemotor.

Omdat elektrische motorfietsen nog niet aan alle eisen voldoen, worden deze nog niet opgenomen in de aanbesteding. De politie kiest echter voor een kortlopend aanbestedingscontract om in de toekomst flexibel te kunnen inspelen op technologische ontwikkelingen. Een pilot voor de inzet van elektrische motorfietsen in de wijk-surveillance gaat binnenkort van start.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands