Weet jij wat je moet doen bij naderende sirenes?

introJe staat met je motor achter een auto en je wilt op de T-splitsing afslaan. Dan hoor je een ambulance met loeiende sirenes naderen. Je wacht nog even, maar de auto voor je draait toch de weg op en hij blokkeert de ambulance. Veel mensen vinden deze automobilist een hufter, maar de bestuurder nam waarschijnlijk in paniek een verkeerde beslissing. Test hier of jij goed reageert op voorrangsvoertuigen. Voor je gaat testen of jouw reactie wel de meest veilige is, willen we je er alvast op wijzen dat er heel wat problemen kunnen worden voorkomen door geen onverwachte manoeuvres uit te halen als er een hulpverleningsvoertuig met sirenes nadert. Door rood rijden, plotseling stoppen of uitwijken naar het fietspad is niet verstandig omdat je daarmee jezelf en anderen in gevaar brengt. Hoe wendbaar je ook bent met je motor, deze adviezen gelden ook voor jou. In principe heeft een hulpverleningsvoertuig alleen voorrang als hij optische én geluidssignalen (OGS) voert. Kom je in zo'n situatie? Blijf dan vooral rustig. Als je niet in paniek raakt, neem je betere beslissingen en dat komt dit de veiligheid ten goede. Er is onderzocht hoe mensen reageren bij naderende sirenes. De meeste weggebruikers denken te weten wat ze moeten doen, maar in de praktijk valt dat enorm tegen. Hoe zit dat met jou? Ben jij in staat om levens te redden?

Situatie: Wat doe je bij het verkeerslicht?

Je herkent dat vast wel. Je nadert een stoplicht en je kruipt rustig tussen het verkeer door om vooraan te komen. Als het licht dan op groen springt ben je immers veel sneller weg dan het andere verkeer. Niks mis mee. Maar wat als je een ambulance met OGS in je spiegel ziet naderen terwijl het verkeerslicht nog steeds op rood staat?

Wat je niet moet doen

Je hebt jezelf door je inhaalactie in een benarde positie gebracht, want je staat al op de streep. De auto achter je kan geen ruimte maken, omdat jij zijn weg blokkeert. Je mag bij noodgevallen wel een stukje over de doorgetrokken streep rijden, maar je mag in geen geval het kruispunt oversteken. Dat is in dit geval de enige mogelijkheid die je hebt om de ambulance ruimte te geven.

Advies

Probeer uit voorzorg altijd afstand te houden tussen jou en de andere voertuigen. Ga, als je de eerste bent, niet helemaal door tot de streep. Op die manier hou je nog ruimte voor jezelf en het andere verkeer om te manoeuvreren wanneer er hulpdiensten naderen. verkeerslicht ambulance

Situatie: Uitwijken op de snelweg?

De snelweg is niet je favoriete stukje asfalt, maar om ergens te komen moet je hem toch gebruiken. Je weet zelf dus ook dat de snelweg voor veel mensen niet per se een weg waar je sneller gaat rijden. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat de meesten juist langzamer rijden of zelfs remmen als er een hulpverleningsvoertuig nadert!

Wat je niet moet doen

Je moet vooral niet langzamer rijden of remmen als je op de snelweg een voertuig met zwaailichten in je spiegel ziet naderen. Op een stuk asfalt waar je 120 of 130 kilometer per uur mag rijden moet je vooral je snelheid houden om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen. Als een ambulancebroeder ineens allemaal remlichten voor zich ziet remt hij waarschijnlijk zelf ook, terwijl dat misschien niet eens nodig is. Ga nooit op de vluchtstrook rijden. De kans is groot dat het hulpverleningsvoertuig die als eerste gaat gebruiken.

Advies

Rijd op de snelweg in ieder geval rustig met het verkeer mee. Zit je op de linkerbaan? Dan kun je nog naar rechts gaan als daar ruimte is. Rijdt het verkeer langzamer en is er nauwelijks ruimte? Dan kun je op de linkerbaan zoveel mogelijk naar links gaan. Voor het verkeer op de rechterbaan geldt dat je daar juist zoveel mogelijk rechts aanhoudt. Op die manier kan het hulpverleningsvoertuig tussen het verkeer door. ambulance snelweg

Situatie: Gas geven of stoppen?

Wat doe je in een andere situatie als er een ambulance met OGS nadert? Geef jij als motorrijder extra gas of rem je juist?

Wat je niet moet doen

Gas geven is waarschijnlijk het eerste waar je als motorrijder aan denkt. Je kunt daarmee immers makkelijk en snel ruimte maken, dus dan heb jij je dienst weer bewezen. Remmen is juist wat veel automobilisten doen, al is dat niet verstandig als er een ambulance met noodgang aan komt rijden. Als motorrijder kun je snel manoeuvreren, maar je moet ook rekening houden met het andere verkeer. Veel verkeersdeelnemers worden zenuwachtig wanneer ze een sirene horen en ze nemen daardoor niet altijd goede beslissingen. Hulpdiensten komen daardoor vaak in de problemen.

Advies

Je kunt beter je weg vervolgen, maar rijd niet harder dan is toegestaan. Voor veel motorrijders is dit heel verleidelijk, omdat het makkelijk kan. Toch moet je dat vanwege je eigen veiligheid niet doen. Maak pas ruimte zodra je een plekje ziet waar dat veilig kan, bijvoorbeeld een vluchthaven of bushalte. Misschien overbodig te zeggen, maar geef altijd richting aan. Dan weet het hulpverleningsvoertuig precies wat je gaat doen.

Situatie: Rotonde op of af?

Een rotonde is voor jou misschien wel een van de mooiste stukjes op je route. Bochtjes rijden, prachtig! Maar wat doe je als er een ambulance met OGS achter je rijdt?

Wat je niet moet doen

Je hebt misschien de neiging om de rotonde snel te verlaten, want daar ben je goed in, maar als de ambulance vervolgens achter je aan komt is je goedbedoelde plannetje mislukt. Je gaat sneller rijden om de ambulance voor te blijven, maar je weet eigenlijk helemaal niet wat je aan het doen bent. Niet zo handig dus.

Advies

Wat je beter kunt doen is de rotonde blijven volgen totdat de ambulance is afgeslagen. Daarna kun jij je weg weer vervolgen. rotonde ambulance

Situatie: Stoppen bij knipperende waarschuwingslampen?

Trrriiiiiing! Nee, het is geen wekker, maar een ander geluid dat je liever ook niet hoort. Je nadert een spoorwegovergang en de waarschuwingslampen beginnen te knipperen. Kun je dan nog snel oversteken of gaan de slagbomen naar beneden? Dat is een keuze die je elke keer moet maken. Soms heb je gewoon geen zin om te stoppen en rijd je stiekem snel door. Ach, als de lampen nog maar net knipperen moet dat toch kunnen? Als er dan een ambulance met loeiende sirenes achter je aankomt lijkt doorrijden helemaal de juiste beslissing. Je bent zo een paar minuten kwijt als je voor een trein staat te wachten, minuten die voor een ambulance erg kostbaar kunnen zijn.

Wat je niet moet doen

Je mag waarschuwingssignalen bij een spoorwegovergang of brug niet negeren. De ambulance zal dat zelf ook niet doen, omdat dat de veiligheid in gevaar brengt. Als je nog tijd hebt om te remmen moet je dat doen. Dat is de regel.

Advies

Je kunt wel alvast zoveel mogelijk rechts blijven. Van de voertuigen aan de andere kant wordt ook verwacht dat zij blijven staan zodat de ambulance zo snel mogelijk zijn weg kan vervolgen. Daarna kan de rest van het verkeer ook verder. Wist je trouwens wel dat bij veel bemande bruggen een signaal binnenkomt zodra er een hulpverleningsvoertuig aan komt? Op die manier kunnen ze de brug wat langer dicht houden, of eerder sluiten. ambulance spoorovergang En? Is dit nieuwe informatie voor jou of wist jij al wat je moet doen bij naderende sirenes? Het is hoe dan ook om af en toe weer even de regels te lezen. Dat helpt je uiteindelijk bij het nemen van de juiste beslissing. We hopen alleen dat je het niet vaak hoeft mee te maken.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands