Hoe neem je je kind veilig mee achterop de motor?

Een rondje rijden met je eigen zoon of dochter achterop, het klinkt erg leuk natuurlijk! Maar tegelijkertijd is het ook doodeng. Wat nou als er iets mis gaat? Laat je niet leiden door die spookgedachtes. Mits je je jezelf en je kind goed voorbereid kan je zeker samen veilig een ritje maken. Één ding is zeker, het zal ontzettend mooie herinneringen opleveren voor je kind dat jullie dit samen doen. En jij geniet er natuurlijk ook van om je motorpassie te kunnen delen met je eigen kroost.


Goed zittende helm

Te vaak zie je een motorrijder die een kind voor- of achterop heeft rijden waarbij het kind een motorhelm draagt van vier maten te groot. Misschien is het zelfs de oude helm van de ouder. Doe dit absoluut niet. Er zijn veel goede helmen voor een kind op de markt in allerlei maten. Investeer hierin, want dit is een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen. Een kind groeit snel, dus je zal vaak een nieuwe helm moeten kopen wanneer de helm weer te klein is geworden. Maar hierdoor is er ook een grote markt ontstaan waar helmen die nog bijna nieuw zijn worden verkocht voor weinig. Let hierbij uiteraard wel op dat de helm echt niet oud is, en niet beschadigd is.

Investeer in een goed zittende helm voor je kind. Dit is ontzettend belangrijk!


Beschermende kleding

Buiten de helm is het belangrijk dat het kind -net als jij- goede motorkleding draagt. Hiermee wordt bedoeld een goed zittend, kwalitatief goede motorjas, broek (of geheel motorpak), handschoenen en motorlaarzen. Een pak van een paar maten te groot heeft de protectie op de verkeerde plaats, waardoor er zwaarder letsel kan ontstaan.

Buiten de bescherming zal het kind dan ook minder last hebben van de omgeving, denk hierbij aan wind, kou, vliegjes etcetera. Ook hier geldt dat het kind weliswaar snel het pak zal uitgroeien, er is ontzettend veel te krijgen tweedehands. Bovendien kom je dus ook makkelijk van het oude motorpak af. Een motorpak tweedehands is namelijk redelijk vrij van risico omdat goed te zien is aan het pak of dat het beschadigd is of niet.


Zithouding

Voor kinderen achterop de motor zijn wettelijk gezien maar twee regels.

  1. Het kind dient een goed passende en goed gekeurde helm te dragen
  2. Het kind dient op een passagiersplaats te zitten waarbij het kind met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen.

De wet spreekt niet over een minimumleeftijd en/of over kleding. Dit is de verantwoordelijkheid van de volwassen bestuurder. Bron: KNMV.

Er zijn dus eigenlijk weinig officiële regels voor het achterop meenemen van je zoon of dochter. Een advies wat wij nog willen toevoegen is dat het kind oud genoeg is dat de nek goed genoeg ontwikkeld is om de snelheid gecombineerd met het gewicht van de helm te kunnen verdragen. Bovendien moet het kind groot genoeg zijn om de rijder goed vast te houden. Kunnen de armen niet helemaal om de rijder heen? Er zijn ook riemen op de markt met handvatten waar het kind zich stevig aan vast kan houden.


Het rijden

Tot zover de voorbereidingen, nu het daadwerkelijke rijden met je kind. Een kind voor je op de motor meenemen mag niet in Nederland, het kind moet achterop op een geschikt zadel zitten. Neem je kind alleen mee als jij denkt dat het kind oud genoeg is om zich goed vast te kunnen houden en te concentreren. Vaak gebeurd het dat een kind in slaap valt op een lange rit. Ook kan een kind simpelweg van de motor af vallen doordat hij of zij zich niet goed vast houdt. Hiervoor zijn gelukkig een aantal producten op de markt. Er bestaan riemen die om de heupen en over de schouders van het kind gaan zodat ze niet van het zadel kunnen vallen. Er zijn zelfs heel buddyzitjes voor kinderen gemaakt.

Als een kind zich genoeg kan concentreren om niet te vergeten dat hij zich moet vasthouden kan je eventueel een stap verder gaan. Let wel op dat een kind simpelweg echt niet altijd zich kan focussen. Dus constant meekijken in de bocht zal een kind niet lang volhouden. Houd hier rekening mee. Een kind zal sowieso niet helemaal stil kunnen zitten, zorg ervoor dat het kind niet zijn voeten bij de wielen kan krijgen, dat kan nare gevolgen hebben.Er zijn dus een hoop zaken om mee rekening te houden als je een kind mee achterop wilt nemen op de motor. Maar als je rekening houdt met bovenstaande adviezen en gewoon je hoofd er bij houdt tijdens het rijden is er niks mooier dan je passie delen met je kind. Begin met een paar meter rijden en ga steeds een stapje verder als het bevalt. Misschien kan jij wel over een tijdje met je kind een mooie motortrip maken. Doe voorzichtig en heel veel plezier gewenst!
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands