Motorrijden in het donker

Komend weekend gaat de wintertijd in. De dagen worden korter en wie op de motor naar het werk gaat, rijdt binnenkort vaker in het donker dan in het licht. De wereld ziet er na zonsondergang heel anders uit en motorrijden in het donker vraagt ander rijgedrag dan met daglicht. In deze blog lees je wat er anders is na zonsondergang en waar je op moet letten.

Je zicht is in het donker aanzienlijk minder en de meeste motorrijders stappen in het donker niet op de motor om van de omgeving te genieten. Het is bij minder zicht lastiger om situaties in te schatten. Met onze tips bereid je je goed voor op motorrijden in het donker.

Voorbereiding motorrijden in het donker

Allereerst zorg je ervoor dat je motor helemaal in orde is. Als de dagen korter worden is het belangrijk dat je motor goed schoon is. Gebruik je je motor dagelijks, poets dan minimaal één keer per week je motor. Als het regenachtig of vochtig is wordt je motor snel vies. Neem de lampen, knipperlichten en het windscherm ook mee en vergeet het vizier van je helm niet. Veel motorrijders merken pas hoe vies hun vizier is als ze in het donker rijden en dat is niet een handig moment. Je getinte vizier kun je in deze periode beter vervangen door een heldere variant.

Je moet zelf goed kunnen zien, maar je moet zelf ook goed zichtbaar zijn. Naarmate de dagen korter worden blijven de meeste motoren in de schuur. Automobilisten en andere verkeersdeelnemers rekenen niet meer op veel motorrijders en dus moet je er als een van de enige motorrijders op de weg zelf voor zorgen dat je goed zichtbaar blijft. Draag daarom in het donker altijd reflecterende kleding.

Verlichting

Je moet zichtbaar zijn voor anderen, maar verlichting op je motor is ook voor je eigen zicht essentieel. Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan het groot licht om je gezichtsveld te vergroten. Schakel het groot licht bij het naderen van een kruising uit. Door het groot licht kun je niet goed waarnemen of er iets van de zijkanten nadert. Je kunt ook overwegen om je lampen te vervangen door xenonverlichting. Je vergroot hiermee je zicht en xenonverlichting is bovendien minder vermoeiend voor je ogen.

Rijgedrag aanpassen

In de donkere periode moet je rekening houden met andere omstandigheden. Vorst is niet de enige oorzaak van een glijpartij. Ook regenval en bladeren kunnen zorgen voor een glad wegdek. Het is dus belangrijk om je rijgedrag in het donker aan te passen. Verminder je snelheid en benader bochten en kruisingen rustig.

In de donkere maanden is er nog een ander aspect waar je rekening mee moet houden. Wilde dieren laten zich vaker zien en met name bij schemer kunnen ze plotseling de weg oversteken. Pas je snelheid aan op plekken waar je gewaarschuwd wordt voor overstekend wild en wees alert. Lees in deze blog meer over overstekend wild en wat je moet doen bij een wildaanrijding. Je kunt bij verschillende rijscholen een cursus ‘rijden bij duisternis’ volgen. Daarmee krijg je heel concreet adviezen en tips voor motorrijden bij een beperkt zicht.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands