Motorhoezen; welke moet je kiezen?

Motorhoezen zijn er in alle soorten en maten, maar welke past bij jou en jouw motor? Dat ligt helemaal aan wanneer je de hoes wilt gebruiken. Er zijn hoezen voor buiten en hoezen voor binnen, hele hoezen en halve hoezen. Lees hier welke hoes past bij hoe jij het wilt gebruiken.


Binnen- en buiten motorhoezen

Het grootste verschil in motorhoezen zit hem in of de hoes voor binnen of buiten bedoeld is. Eigenlijk is het ook echt niet de bedoeling om die twee door elkaar te halen. De belangrijkste eis van een buitenhoes is dat deze waterdicht is. Als je motor het hele jaar door in wind en weer buiten staat, dan is het wel zo fijn om je dierbaarste bezit te beschermen tegen de elementen. Met een goede waterdichte motorhoes kom je al een heel eind. Het beste is dat deze motorhoes goed kan ademen. Hierdoor kan het onder de motorhoes doorventileren waardoor roest- en corrosievorming kan worden verminderd.

Hoezen voor binnen zijn vooral bedoeld om de motor schoon te houden. Als je tweewieler al lekker warm en droog in de garage staat kan je beter ervoor zorgen dat deze goed kan ventileren. Als je er een slecht ventilerende motorhoes overheen zou doen dan gaat hij juist vocht vasthouden wat uiteraard kan zorgen voor meer roest- en corrosievorming. Een binnenhoes zorgt voor goede ventilatie, maar houdt wel het stof tegen. Hierdoor kan je je motor schoon wegzetten en schoon weer pakken voor een mooi ritje. Een motorhoes voor binnengebruik is bij regel niet waterdicht, waardoor het niet zo veel nut heeft om buiten te gebruiken.

Zorg goed voor je tweewieler met een hoes van goede kwaliteit.


Motorhoes kan diefstal tegengaan

Uit onderzoek is gebleken dat motoren die buiten staan met motorhoes minder vaak gestolen worden dan motoren zonder motorhoes. Dit komt doordat in de eerste instantie niet te zien is wat er onder de hoes zit, lees: of de motor veel waarde heeft of niet. De hoes zal eerst weggehaald moeten worden voordat dat te zien is. Deze extra stap kan genoeg zijn om voor een ander voertuig te gaan. Uiteraard zijn er meerdere dingen die helpen om te voorkomen dat je motor gestolen wordt. In een andere blog zijn we daar al een keer verder op in gegaan.

Veel motorhoezen voor buitengebruik zijn voorzien van lusjes op twee plaatsen. Een is om de motorhoes zelf vast te zetten zodat deze niet weg waait. Deze zit vaak precies onderaan de motor tussen de twee wielen. De andere lusjes zijn om de hoes zelf van een slot te kunnen voorzien. Hierdoor kan je voorkomen dat je hoes zelf gestolen wordt. Bovendien zal eerste dit slot verwijderd moeten worden voordat je bij de motor, en de onderdelen, kan.


Welke maat motorhoes is nodig?

Motorhoezen komen in verschillende maten. Meestal worden de maten S (small) tot en met XXL (extra extra large) gebruikt. Het is van belang dat je zorgt dat je de goede maat hebt voor je motor. Hiermee voorkom je dat de hoes makkelijk wegwaait of gaat plooien waardoor er water op de hoes kan verzamelen. Als de hoes te veel op de grond hangt blijft er allemaal extra vuil in hangen, wat uiteraard ook niet bevorderlijk is. Overleg bij de motorzaak waar je de hoes koopt, welke maat past bij jouw motor. Grofweg kan je uitgaan van de volgende verdeling:

S: Kleine sportmotoren of kleine nakeds
M: Normale sportmotoren en nakeds of kleine tourmotoren
L: Grote sportmotoren of normale tourmotoren
XL: Grote tourmotoren
XXL: Extra grote tourmotoren

Weet je niet welk type jouw motor is? Lees in deze blog welk type carrosserie jouw motor is.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands