Motorcrossen kan leiden tot overstromingen

crossmotor verkopenDe meest beoefende motorsport is motorcrossen. Dit is voor veel motorliefhebbers een ideale hobby en ze zoeken graag een geschikte plek om goed te oefenen. Dat dit nog heel gevaarlijk kan zijn voor de dijken in Nederland is bij de meesten niet bekend. In de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland is het risico groot dat door motorcrossen de dijken ernstig verzwakken. Dat concludeert waterschap Rivierenland na inspectie van de dijken. Op veel plekken crossen motorrijders nu op de zijkant van de dijk, omdat het op het wegdek al langere tijd niet meer is toegestaan.

Risico op dijkdoorbraak

Husqvarna verkopenWim Cornelisse, dijkbeheerder van het waterschap, zocht de pers op om mensen te waarschuwen voor de gevolgen. De dijk bestaat uit een grote bult zand die met een dikke laag klei is bedekt. Op die laag klei ligt weer een grasmat die ervoor moet zorgen dat de boel bij elkaar blijft. Als er zwakke plekken in komen kan het stijgende water een deel van de dijk wegspoelen. Grote gaten kunnen dan ontstaan en de dijk kan daardoor makkelijker inzakken. Door op de zijkant van de dijk te gaan motorcrossen of met een quad rond te scheuren ontstaan sporen in het gras. Die beschadigingen kunnen al snel grote gevolgen hebben voor de stevigheid van de dijken. De rivierdijken moeten ons beschermen voor hoog water. Een dijkdoorbraak heeft serieuze gevolgen voor veel mensen die in het Rivierengebied achter de dijk wonen. Motorcrossen is op die dijken ontzettend gevaarlijk, maar veel motor- en quadrijders weten dit niet. Het geldt niet alleen voor racen en spitten de top van de dijk, ook crossen op de dijkbermen is risicovol.

Strenge politiecontrole

De politie gaat daarom samen met het waterschap strenger controleren op het illegaal motorcrossen op en rond de dijken. Overtreders kunnen een fikse boete verwachten. Bij het spotten van een politie hoeven crossers het ook niet ergens anders op een dijk te proberen, de politie houdt meerdere plaatsen in het Rivierengebied in de gaten. Waterschap Rivierenland hoopt dat motorcrossers begrip hebben voor deze maatregel en uit zichzelf al een ander plekje gaan zoeken om hun hobby uit te oefenen.

Motorcrossen in de bossen

KTM verkopenNiet alleen rond de dijken, maar ook in de bossen is de politie actief met het controleren van offroad motorcrossen. Naast scheuren over de dijken leven motorcrossers zich graag uit in de bossen. Daar werden eind vorig jaar op meerdere plekken boetes uitgedeeld aan recreanten die buiten de paden hun routes uitstippelden. Door de paden te verlaten raken natuurgebieden beschadigd en leefgebieden van de wilde dieren worden verstoord. In de Utrechtse Heuvelrug zijn vooral veel mountainbikers door de Politie en Buitengewone Opsporingsbeambtenaren (BOA’s) gepakt, want motorrijders gingen vaak te snel om een boete te kunnen geven. Een boete nasturen lukte ook niet altijd, want de crossers waren soms te ver weg om het kenteken goed te kunnen lezen. Gebieden raken beschadigd, maar ook veel mensen klagen over overlast die ze ondervinden. Het gesjees van motoren en quads veroorzaakt veel lawaai en dat is voor veel mensen heel vervelend. Rond de dijken wonen mensen die constant het geluid moeten aanhoren. Ook in bosgebieden waar natuurliefhebbers komen om te genieten kan dit een storende factor zijn.

Motorcrossparcour

Het lijkt nu net alsof motorcrossers helemaal worden verbannen, maar dat valt reuze mee. In Nederland zijn veel banen en parcours aangelegd waar motorcrossen gewoon is toegestaan. Sterker nog, het wordt er juist aangemoedigd. Ook al is het misschien leuker om zelf een route te zoeken, het is verstandiger om op een officiële baan de motorcross hobby uit te oefenen. Bovendien kunnen crossers er, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, levens redden. Oke, dat is misschien wat overdreven, maar ze kunnen in ieder geval een overstroming voorkomen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands