Motorcross, een aparte tak van sport

Motorcross is de meest populaire motorsport die we kennen, het hele jaar door worden er wedstrijden georganiseerd. Niet alleen outdoor, maar ook indoor kan deze sport goed beoefend worden. Toch hoor je hier niet heel vaak iets over. Voor ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl reden genoeg om deze bijzondere tak eens uit te lichten. Motorcross is een veelzijdige sport die je met een crossmotor, zijspan of quad kunt beoefenen. Al op 5 jarige leeftijd beginnen kinderen met de sport. Het hele jaar door zijn er wedstrijden, georganiseerd in binnen- en buitenland. Wist jij dat je wel tot je 70ste kunt doorgaan met motorcross?


Oorsprong motorcross

De motorcross als sport is na de Tweede Wereldoorlog in Engeland ontstaan. Er werd tijdens de oorlog veel op legermotoren gereden. Dat is daarna overgenomen en uitgegroeid tot de meest beoefende tak van motorsport. Al snel breidde de sport zich uit tot andere landen en tegenwoordig worden over de hele wereld kampioenschappen georganiseerd.

Motorcross wedstrijden zijn er in verschillende klassen. In de basis zijn er vier solo klassen: MX1, MX2, 125cc en 85cc. Afhankelijk van de wedstrijd worden ze aangevuld met andere klassen. In de MX1 rijden alleen tweetaktmotoren met maximale cilinderinhoud van 250cc of viertaktmotoren met maximaal 450cc. Dit wordt ook wel de koningsklasse onder de motorcross genoemd. Deze klasse wordt het meest uitgelicht door de media. De MX2-klasse is voor jong talent met een crossmotor met maximaal 125cc bij een tweetaktmotor of 250cc bij een viertaktmotor. In de 125cc-klasse rijden enkel tweetaktmachines mee. De MX2 wordt ook wel als opvolger van de 125cc-klasse gezien. In de jaren ‘80 was John van den Berk een succesvolle Nederlandse coureur. Hij werd in 1987 wereldkampioen in de 125cc klasse. Het jaar daarna werd hij eerste van de wereld met een 250cc crossmotor. Daarna won hij verschillende Europese en Nederlandse titels. Nu is Van den Berk Pro MX trainer en helpt hij jong én ouder talent zich verder te ontwikkelen.


Motorcross populair in Nederland

In Nederland kennen we een paar grote motorcross evenementen. Eén daarvan is de Zwarte Cross. Wat begon als kleinschalige crosswedstrijd in de achterhoek is inmiddels uitgegroeid tot het grootste motorcross evenement van de wereld. In 2017 wordt voor het eerst de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross tijdens de Zwarte Cross gereden, iets wat veel liefhebbers van de motorsport willen bijwonen.

Over een paar weken kunnen we ons vergapen aan een ander groot motorcross evenement. Duizend motorcrossers starten 19 november aan de zwaarste motorcross beachrace ter wereld: de Red Bull Knock Out. Binnen twee uur waren alle startbewijzen uitverkocht. Wie het ook leuk lijkt te gaan motorcrossen, maar niet verwacht een kans te maken in een competitie kan off road-ritten gaan maken. Dit zijn georganiseerde ritten door bos, maïsvelden, over zandpaden, grind en landweggetjes. Het parcours wordt over een lengte van ongeveer 40 kilometer uitgezet en er worden verschillende uitdagingen, zoals zand schansen aangelegd. Het zijn geen wedstrijden, het is puur voor het plezier en de adrenalinekick. Al vergeten sommige crossers dat wel eens... ;-)

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands