Motor sleutel kwijt, en nu?

Je bent van plan om een ritje met je motor te maken, maar dan kom je erachter dat je je sleutels kwijt bent. Je trekt het hele huis en de schuur over de kop, maar zonder resultaat. Je sleutel is echt weg. Wat nu? ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zocht het voor je uit. Steeds meer motoren zijn voorzien van een startblokkering die door middel van een chip - ook wel transponder of immobilizer genoemd - in de sleutel kan worden bediend. Door die techniek kan het verwarrend zijn wat je moet doen als je je contactsleutel kwijt bent. Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zocht het voor je uit en geeft direct een indicatie van het kostenplaatje.   


Mechanisch versus elektronisch

Er zit een groot verschil in het type slot dat je in je motor hebt. De oudere modellen zijn nog voorzien van een mechanisch slot. Dat betekent in dit geval dat je bij verlies van je sleutel alleen een nieuwe sleutel nodig hebt. Onderop het contactslot staat het nummer van de sleutel. Haal je contactslot uit je motor en geef het nummer van het contactslot door aan je dealer. Die regelt dan een nieuwe sleutel voor je. Heb je geen nummer van het contactslot? Dan zal het contactslot moeten worden vervangen. Gebruik je voor je buddyslot en de tankdop dezelfde sleutel? Dan is vervanging van die sloten ook nodig. Hou in het laatste geval rekening met een paar honderd euro.

Je kunt veel zaken online regelen, maar het bestellen van een motor sleutel niet.


Bij een elektronisch slot werkt het anders. Daarbij is er een ingebouwde chip toegevoegd waarmee je het slot kunt ontgrendelen. De chip van de sleutel is geprogrammeerd op de ECU van je motor. De meeste systemen zijn voorzien van één originele sleutel. De rode masterkey. Als je deze sleutel hebt kun je daarmee andere sleutels toevoegen. Voor alleen een nieuwe sleutel betaal je ongeveer 45 euro. Ben je al je motor sleutels kwijt, inclusief de hoofdsleutel? Dan moet je de ECU uit je motor halen en daarmee naar je dealer gaan. Naast je ECU unit moet je ook een kopie van je tenaamstellingsbewijs (IB) en een kopie van je identiteitsbewijs of rijbewijs meenemen. Je dealer kan je unit weer opnieuw programmeren en je kunt met nieuwe sleutels meteen de weg weer op. Het opnieuw programmeren van je ECU kost je zo’n 300 euro.Keyfinder

Het is natuurlijk een stuk goedkoper om je sleutel helemaal niet kwijt te raken, maar dat voorkom je niet zo makkelijk. Een keyfinder aan je sleutel kan een handige tip zijn. Er zijn veel verschillende soorten, maar al voor een paar euro kun jij fluiten naar je sleutels. Letterlijk, want er zijn keyfinders die reageren op hoge tonen, zoals het geluid wanneer je begint te fluiten. Wanneer was jij voor het laatst je motor sleutel kwijt?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands