Motor schoonmaken? Oma geeft tips!

De lente is officieel begonnen! En dat betekent dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak. Dat bankstel en de keukenkastjes kunnen wachten, eerst is je motor aan de beurt! We hebben oma ingeschakeld voor de beste tips om je motor schoon te maken. We weten als geen ander dat motorrijden een kostbare hobby is. Daarom zetten we een paar huis-tuin-en-keuken tips voor je op een rij. Naast de tips van oma hebben we ook nog andere suggesties binnengekregen. Met deze adviezen glimt jouw motor als nooit tevoren. Welke van de middeltjes heb jij al standaard in huis?


Schoonmaken met een panty

Je hebt het misschien niet standaard in huis, maar een panty is ideaal om hardnekkig vuil van je motor te halen. Wikkel een zachte spons in een panty en dompel die in water met autoshampoo – we noemen iets verder in de tekst een alternatief voor autoshampoo. De panty kan gebruikt worden voor alle oppervlakken van je motor en werkt ook goed bij het weghalen van vliegjes. Heb je geen panty in huis? Een sinaasappelnetje werkt ook goed!


Wasbenzine voor de velgen

Je hoeft helemaal geen dure middeltjes aan te schaffen om eenvoudig al het vuil en de vettigheid van je motor te krijgen. Een eenvoudig wondermiddel is wasbenzine. Zelfs het achterwiel, dat wordt aangetast door het kettingvet, maak je hiermee makkelijk schoon. Spoel daarna alles goed af met koud water. Terpentine wordt overigens ook veel gebruikt.


Badschuim

De meeste motorrijders gebruiken speciale autoshampoo om de motor mee schoon te maken. Heb je dat niet in huis? Geen zorgen. Een goed alternatief om je motor mee schoon te maken is badschuim. Naast de reinigende werking gaat je motor er ook nog eens van glimmen. Ideaal toch? Zo’n twee in één middeltje. Let wel op: een klein druppeltje is voldoende om een goed sopje te maken.


Tandpasta voor goed zicht

Als motorrijder moet je zichtbaar zijn. Doffe koplampen zetten je in een kwetsbare positie en dat is iets dat je wilt voorkomen. Meestal moeten ze worden vervangen als ze dof zijn geworden, maar er is een trucje waarmee je dat nog even kunt uitstellen. Maak je koplamp(en) flink nat met water, smeer er tandpasta op en wrijf de koplamp in met een stuk keukenrol. Spoel de lamp daarna schoon.


Babydoekjes als noodmiddel

Als je je motor schoon hebt gemaakt voordat je vertrekt ben je er nog niet. Tijdens het rijden wordt je motor gegarandeerd weer vies en ook ontkom je er niet aan dat je kleding vies wordt. Krijg je tijdens het rijden stof op je pak of rijd je door een zwerm vliegjes heen? Dan zijn babydoekjes dé oplossing voor onderweg. Met babydoekjes verwijder je moeiteloos verse vlekken en vliegjes van je motorkleding. Koop wel een variant zonder parfum, op die manier voorkom je dat je motor wordt aangetast door chemische stoffen.


Motorhelm schoonmaken

Een van de belangrijkste onderdelen van je outfit is je motorhelm. Dat weet ook oma al te goed. Daarom heeft ze een handige tip voor als je motorhelm vies wordt en muf gaat ruiken. De buitenkant maak je eenvoudig schoon met lauw water en een zachte doek. De binnenkant doe je niet zo snel, want je moet je helm een paar dagen missen als je dat gaat schoonmaken. Maak in een bak die groot genoeg is voor je helm een sopje met haarshampoo. Vul de bak met lauw water en dompel je helm onder. Wrijf de shampoo goed in. Spoel vervolgens je helm goed af en laat hem (een paar dagen) drogen op een koele, droge plek.


Met deze tips ben je weer helemaal klaar voor het motorseizoen. Welke middeltjes gebruik jij voor het poetsen van je motor en kleding?


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands