Motor Elfstedentocht

De motor Elfstedentocht is al jarenlang een vaste traditie op pinkstermaandag. Ook dit jaar staat Tweede Pinksterdag weer in het teken van de Friese elf steden. Heb jij de Elfstedentocht al eens met je motor gereden of ben je nog van plan om dit een keer te doen? Je leest er hier alles over. De motor Elfstedentocht is een toertocht van 240 kilometer die dit jaar voor de 80e keer door de Friesche Motorclub wordt georganiseerd. De tocht voert de deelnemers door het landschap en de elf steden die de provincie kent. Deelnemers vanuit het hele land verzamelen zich ’s ochtends vroeg met de motor, trike of auto in Leeuwarden om te starten aan de tocht der tochten. Langs de hele route verzamelt zich vervolgens een groot publiek om het imposante leger aan motoren te aanschouwen.


Een Elfstedenkruisje voor jou?

De eerste officiële Elfstedentocht werd in 1909 op de schaats gereden. Daarna is de tocht niet alleen voor motoren georganiseerd, maar de toer kan ook op de fiets, step, wandelend, of met oldtimers worden voltooid. Het idee van de Elfstedentocht is door in elke Friese stad een stempel te halen. Aan het eind van de tocht wordt, na het tonen van de volle stempelkaart, het Elfstedenkruisje uitgereikt. De Elfstedentocht op de schaats is de enige echte wedstrijd waarbij een winnaar wordt aangewezen. Bij alle andere varianten wordt er in groepen gestart en gaat het vooral om het plezier. De motor Elfstedentocht is een variant waarbij ontspanning voorop staat. Deze tocht is één van de weinigen waarbij van afzien nauwelijks sprake is. Dat is met name afhankelijk van het weer. Als het weer meezit, zijn de terrasjes in de Friese plaatsjes wel heel aantrekkelijk en er zijn veel motorrijders die hier dan ook gebruik van maken. Gesprekken worden met andere motorrijders gevoerd en de gemoedelijke sfeer is de hele dag merkbaar. Niet voor niks kennen de meeste motorrijders de route nu wel uit hun hoofd. Elk jaar weer staat pinkstermaandag al ver van tevoren omcirkeld in hun agenda.


Motor Elfstedentocht 2015

Er kunnen zich voor de motor Elfstedentocht maximaal 3600 deelnemers inschrijven. Degene met een solex kan zonder aanmelding deelnemen aan de tocht. Deze bestuurders kunnen zich maandagochtend 25 mei om 05.00 uur melden bij het WTC in Leeuwarden om vervolgens om 06.00 te vertrekken. Of deelnemers nu met een jonge motor, een solex of een klassieker meerijden, onderscheid is er niet op deze dag. Iedereen komt op pinkstermaandag maar voor één ding naar de noordelijke provincie: de motor Elfstedentocht. Wie een TomTom navigatiesysteem heeft kan de route vanwege eerdere problemen niet ontvangen. Alleen met een Garmin GPS systeem is de route beschikbaar gemaakt. Toerrijders die zich hebben ingeschreven voor de Elfstedentocht kunnen al op zondag de route ontvangen, maar daarvoor moeten ze zich eerst op de site van de Friesche Motorclub aanmelden. Komende maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt de Elfstedentocht ook op de fiets georganiseerd, maar de motoren zullen de fietsers vanwege een andere route niet tegenkomen.


Tips motorrijders

Je kunt naast het downloaden van de motorroute zelf nog andere dingen doen om goed voorbereid te starten aan de motor Elfstedentocht. Zorg ervoor dat je motor in orde is. Heb je hem al na laten kijken of doe je dat zelf? Begin hier dan snel mee. Als je iets tegenkomt kun je dat nog repareren. Is je uitrusting compleet en nog onbeschadigd? Je motorhelm moet aan bepaalde eisen voldoen om letsel te voorkomen. Ben je er al een keer mee gevallen? Dan kun je dit weekend nog een nieuwe motorhelm aanschaffen. Tijdens de Elfstedentocht krijg je voldoende mogelijkheden om te stoppen voor eten en drinken, maar neem zelf ook iets mee. Als je honger krijgt kun je meteen iets nemen zodat je scherp blijft. Het is een dag voor ontspanning, maar met zoveel mede-motorrijders moet je altijd scherp zijn en opletten. Bekijk hieronder een korte impressie van de motor Elfstedentocht 2014.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands