Aangepaste MotoGP kalender 2020

Na lang wachten is het dan eindelijk zo ver. De 2020 kalender is bekend en de MotoGP gaat eindelijk bijna van start. Zondag 19 juli trapt Circuito de Jerez af met een race. De MotoGP is terug! The 2020 MotoGP kalender bestaat uit 17 races van juli tot december. De vier races overzee van het seizoen moeten nog wel bevestigd worden.


Europa

Het MotoGP seizoen begint in Spanje, op het Circuito de Jerez. De Gran Premio Red Bull de España is de eerste race van het MotoGP seizoen. Vorig seizoen bracht deze Grand Prix het nodige spektakel met zich mee. Fabio Quartararo had als allersnelste gekwalificeerd, wat hem de jongste coureur ooit maakte die een pole position plaats veroverde. Tijdens de race viel de Fransman uit met een motorprobleem, hij stond toen op de tweede plaats. Hierdoor had Marquez geen enkele weerstand meer en greep hij de overwinning.

De races in juli, augustus en september volgen elkaar snel op met maar weinig vrije weekenden. De races zijn dan ook voor nu alleen nog bevestigd in Europese landen die dicht bij elkaar liggen. We gaan van Spanje naar Tsjechië, via Oostenrijk, Italië en Frankrijk weer terug naar Spanje.


De MotoGP kalender zoals tot nu toe bevestigd. Meer informatie vind je op de MotoGP website.


Geen TT van Assen

Zoals elke Nederlandse MotoGP fan vast is opgevallen is er dit jaar geen TT van Assen. Toen de coronacrisis toe sloeg in Europa werd meteen duidelijk dat de eerste races van het seizoen niet door zouden kunnen gaan, in ieder geval niet op de toen geplande data. Even leek de TT van Assen de openingsrace te worden, danwel zonder publiek. Helaas bleek na overleg met Dorna baas Carmelo Ezpeleta dit toch niet mogelijk. Een TT zonder publiek zou ook niet passend zijn.

De TT verplaatsen leek tot dan toe een goede optie. Niet lang voordat de uiteindelijke kalender uit kwam hoorde de TT organisatie dat ook dit geen optie was. Voor de organisatie is dit extra zuur omdat zij net een gigantische investering van miljoenen had gedaan in het circuit. De grootste kostenpost hiervan was en spiksplinternieuwe laag asfalt die de rondetijden zeker ten gunste zou zijn gekomen.


Moto2 en Moto3

De Moto2 en Moto3 hebben al een race achter de rug. Deze races in Qatar vonden plaats op 8 maart, net voordat de coronacrisis losbarstte wereldwijd. De Moto2 en Moto3 hadden die week daar getest, de MotoGP niet. Hierdoor waren de Moto2 en Moto3 teams al aanwezig op de locatie en daarom werd uiteindelijk besloten om deze races wel door te laten gaan. Alle MotoGP teams naar de locatie laten komen was niet mogelijk, in sommige landen was het niet meer toegestaan om het land uit te gaan vanwege corona. Hierdoor werd de MotoGP race afgelast.

De in de Moto2 uitkomende Bo Bendsneyder begon het seizoen in Qatar goed met een vijfde plaats. Na wat zware seizoenen heeft de Nederlander veel hoop voor dit seizoen. Hopelijk voorspeldt deze uitslag een goed seizoen voor de nummer 64.


Races buiten Europa

Een maximum van 17 races zal kunnen plaatsvinden dit jaar. De laatste vier races moeten nog officieel bevestigd worden of en wanneer deze plaats gaan vinden. De races zullen in ieder geval aan het einde van het seizoen gebeuren. De ruimte hiervoor is van 22 november tot en met 13 december. De Red Bull Grand Prix of the Americas, de Grano Premio Motul de la Republica Argentina, de Thailand Grand Prix en de Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix zullen bevestigd worden voor 31 juli.


WSBK

Over de World Superbike kalender is nog veel onduidelijk. De WSBK is wel de een van de weinige hoge klasses die al een race hebben gehad. De GP van Australië vond plaats in maart en werd een van de spannendste races ooit. Het gat tussen de eerste finish en de tweede was slechts 0,111 seconde tijdens alle drie de races. Drie verschillende winnaars tijdens de drie races van het weekend down under was nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van WSBK. Het kampioenschap is dan ook totaal niet te voorspellen in de WSBK, wat het een van de spannenste klasses maakt.

Over de rest van het seizoen is veel onbekend. Volgens de laatste update zal de rest van het seizoen verder gaan in het laatste weekend van juli, ook in Jerez. Of de WSBK klasse wel langskomt in Assen is nog onduidelijk en zal nog moeten blijken.

Volg je de MotoGP op de voet? Een echte aanrader is deze superbike klasse ook in de gaten te houden. Het is ontzettend spannend en elke race levert spektakel op. Meer informatie over hoe spannend deze Australische race was, en de WSBK klasse zelf kan je vinden op de WorldSBK website.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

 

Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands