Meer kandidaten voor motorrijbewijs

motorrijbewijs halenBij de autorijders daalde in 2014 het aantal kandidaten dat voor een rijbewijs ging, maar bij het motorrijbewijs waren de cijfers positief. In 2014 is het aantal kandidaten dat zich voor het A-rijbewijs inschreef namelijk met 2 procent toegenomen. Dat blijkt uit gegevens van het CBR. In 2013 waren er nog 19.528 mensen die voor hun motorrijbewijs gingen. Afgelopen jaar steeg dat aantal naar 19.916 personen. Een lichte stijging, maar toch heel positief voor de motorbranche, die de laatste jaren het aantal aanmeldingen voor het rijbewijs ziet toenemen. De stijging van de aanmeldingen in 2014 ligt waarschijnlijk vooral aan de groeiende economie, waardoor mensen meer te besteden hebben.

Sterke toename in 2012

KTM verkopenVooral in 2012 is het aantal personen dat het motorrijbewijs ging halen sterk toegenomen. Een belangrijke verandering heeft er toen voor gezorgd dat in korte tijd veel mensen hun motorrijbewijs gingen halen. Het rijbewijs werd in januari 2013 namelijk in drie categorieën opgedeeld. Veel potentiële kandidaten zagen dat ze met de invoering van nieuwe categorieën langer moesten wachten tot ze hun volledige motorrijbewijs konden halen. Deze groep heeft zich dus nog snel aangemeld.

Motorrijbewijs in drie categorieën

Eerder bestond het rijbewijs nog uit één categorie, namelijk rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 is dat opgesplitst in drie verschillende categorieën. De leeftijd is met die verandering bij twee categorieën verhoogd.
  • Categorie A1 Onder deze categorie vallen motorfietsen tot 125 cc en maximaal 11 kW. De minimale leeftijd voor het halen van dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 Onder categorie A2 vallen motorfietsen tot maximaal 35kW, een sterkere motor dan bij categorie A1. De minimumleeftijd voor het halen van deze categorie is 20 jaar. Eerst was het alleen mogelijk om dit rijbewijs te halen als eerst categorie A1 was gehaald. De eerste categorie moest minimaal 2 jaar in het bezit zijn. Met ingang van 31 december 2013 konden kandidaten ook rechtstreeks voor rijbewijs A2 gaan. De minimumleeftijd is ook dan 20 jaar.
  • Categorie A Categorie A is de zwaarste categorie. Er mag bij dit rijbewijs op alle soorten motoren worden gereden, ongeacht vermogen. De minimumleeftijd bij doorstroom is 22 jaar. Motorrijbewijs A2 moet dan sowieso 2 jaar in het bezit zijn. Wie het rijbewijs rechtstreeks wil halen moet minimaal 24 jaar zijn.
Er is een verschil in het examen als iemand doorstroomt of rechtstreeks een rijbewijs wordt gehaald. Als eerst de voorgaande categorie is gehaald hoeft de doorstromer bij de volgende categorie alleen 1 combi-praktijkexamen te halen. Dat geldt zowel voor kandidaten die van A1 naar A2 gaan als voor kandidaten die van A2 naar de hoogste categorie (A) willen. Motorrijders van 18 jaar die vóór 19 januari 2013 hun rijbewijs hadden gehaald mochten gewoon op elke willekeurige motor blijven rijden. De wijzigingen voor de categorieën zijn doorgevoerd omdat de Europese Unie de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijk wilde trekken. Bestuurders weten en kunnen op deze manier in elke lidstaat hetzelfde. Dezelfde eisen kunnen dan ook makkelijker gesteld worden.

Groeiende economie gunstig

BMW verkopenIn 2012 waren het nog de veranderende regels die zorgden voor meer aanmelding. in 2014 was dat waarschijnlijk de groeiende economie. Dat laatste kan ook zeker doorslaggevend zijn bij het wel of niet aanmelden voor het halen van het rijbewijs. Het motorrijbewijs moet betaald worden, maar ook de aanschaf van een motor en de uitrusting kost geld. Het is een investering die meestal niet de hoogste prioriteit heeft. Het is voor de meeste mensen een hobby en bovendien hebben veel motorrijders al een auto, dus heel noodzakelijk is het niet. Als het beter gaat met de economie betekent het voor sommigen dat het financieel ook beter gaat. Een motor kan dan gemakkelijker worden aangeschaft.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands