Lange afstanden rijden met je motor: 5 tips

Je legt als motorrijder ongetwijfeld wel eens lange afstanden af. Of dat nu in Nederland is of bijvoorbeeld in de Dolomieten. Hoe hou je dat vol en hoe weet je wanneer je moet stoppen? Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl zet vijf handige tips op een rij. Met je motor lange afstanden rijden is waarschijnlijk niet iets wat je dagelijks doet. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een lange motorrit. Dat rijdt plezieriger en zo bewaak je je eigen veiligheid én die van anderen. Lees deze vijf tips voor het rijden van lange afstanden.


Tip 1: Kies de juiste motor

Lange afstanden maak je niet per se met een toermotor. Die zijn vooral praktisch om veel bagage te kunnen meenemen. De meeste motoren zijn prima geschikt om lange afstanden mee af te leggen. Als er maar gewicht in zit en de motor veel vermogen heeft kun je er heel goed lange ritten mee maken.Met name het zadel is belangrijk als je lange afstanden gaat rijden. Kies een zadel dat op het eerste gevoel hard aanvoelt. Je moet er niet meteen in wegzakken, want dan ga je automatisch in een bepaalde houding zitten die je op den duur gaat opbreken.


Tip 2: Zorg voor een goede voorbereiding

Oordopjes aanschaffen is een handige tip voor wanneer je een lange afstand gaat rijden. Ook al is je motor nog zo stil, het gaat vooral om het geluid van de rijwind waar je na een tijdje last van kunt krijgen. Sterker nog: het gefluit van de wind kan je gehoor beschadigen als je je oren niet goed beschermt.Stippel vooraf je route uit. Het is natuurlijk heel makkelijk om je route in je GPS in te typen, maar het heeft meer om er een papieren kaart bij te pakken. Je kunt dan de mooiste weggetjes met veel bochten vinden. Bovendien sla je de route op deze manier beter op.


Tip 3: Neem regelmatig pauze

Vergeet niet af en toe pauze te nemen om wat te eten, te drinken en om je benen te strekken. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Wacht niet met pauzeren totdat je moe wordt. Neem ongeveer 20 minuten rust per stop, op die manier kun je weer uitgerust verder met je reis.


Tip 4: Bezoek tijdig een tankstation

Wacht in het buitenland niet met tanken tot je nog één liter in de tank hebt. Je weet soms niet wanneer je weer een tankstation tegenkomt. In sommige landen en gebieden zijn tankstations schaars. Neem ook altijd contant geld mee, niet overal kun je pinnen.


Tip 5: Maak niet te veel kilometers op een dag

Misschien is dit wel het belangrijkste punt. Hoeveel kilometer ga je per dag rijden? Natuurlijk moet je af en toe je benen strekken en misschien heb je wel tussenstops ingepland. Al met al moet je rekenen op maximaal 500 tot 800 kilometer per dag. Op die manier blijf je tot het eind van de rit geconcentreerd en kun je aan het eind van de dag voldaan een terrasje pakken. Ga je meerdere dagen met je motor weg? Plan dan af en toe ook een ‘rustdag’ in waarbij je een kortere afstand aflegt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands