Kamperen met de motor: hoe neem je alle bagage mee?

motor kamperenJe staat voor een dilemma. Je wilt kamperen met je motor, maar hoe krijg je nou al je bagage mee? Als je je bedenkt wat je allemaal nodig hebt weet je op een gegeven moment niet meer hoe je alles meekrijgt met je tweewieler. Toch maar hotels reserveren dan? Nee, natuurlijk niet! We geven je drie handige tips zodat je alles wat je nodig hebt mee kunt nemen. Je hebt uiteindelijk meer spullen om mee te nemen dan je je in eerste instantie bedenkt. Daarom is het goed om vooraf een lijst te maken van de spullen die je echt nodig hebt. Daarna kun je je bedenken hoe je het allemaal meekrijgt op de motor. Lees deze drie tips zodat je geen spullen hoeft achter te laten.

Tip 1. Je motor indelen

Je kunt bagage op verschillende manieren meenemen op de motor. Bedenk je bij het inpakken van de spullen dat het zwaartepunt van de motor altijd tussen de wielen moet liggen. Als je dat in je achterhoofd houdt kun je de indeling van je motor bepalen. Met deze opbergmogelijkheden kun jij vast beginnen met pakken.

Tanktas

Een tanktas is het meest geschikt om bagage op de motor te vervoeren. Met een tanktas houd je de motor stabiel. Vooral als je meer bagage meeneemt is een tanktas eigenlijk een must. Een tanktas is verkrijgbaar in verschillende maten en vaak bestaat de tas uit meerdere delen. De tanktas ligt voor de bestuurder, dus je hangt als het ware over je tanktas heen.

Zadeltassen

Zadeltassen hang je over de buddy heen en ze zijn geschikt om veel spullen mee te nemen. Deze tassen zijn voor elk type motor en in elk materiaal verkrijgbaar.

Koffers

Je kunt koffers meenemen, maar dan moet je wel een kofferrek plaatsen. Dit is uiteindelijk niet gunstig voor de stabiliteit, dus compenseer een koffer altijd met een tanktas voor de juiste balans. Veel motoren zijn al voorzien van een topkoffer. Dat wil alleen niet zeggen dat deze helemaal volgeladen kan worden.

Buddytas

Een buddytas kun je achterop plaatsen. Dit wordt vaak gezien als alternatief voor een topkoffer. De buddytas is compacter, maar kan toch veel spullen vervoeren. De buddytas wordt met een onderplaat vastgezet aan de motor. Dat kan met spanhaken of met een sjorband.

Bagagerol

Een andere mogelijkheid is een bagagerol. Deze kun je met sjorbanden vastzetten op de plek van de bijrijder.

Rugzak

Je kunt ook bagage meenemen in een rugzak, alleen wordt dit vanwege de veiligheid afgeraden. Een tas van vijf kilo voelt bij een ongeluk ineens vijftig kilo. Yamaha Fazer

Tip 2. Besparen op de bagage

Als je kijkt naar de mogelijkheden om bagage mee te nemen vraag je je misschien af hoe je alles ooit meekrijgt op je motor. We geven aan hoe je ruimte kunt besparen met trucjes, ideeën en alternatieven. Een tent, slaapmatje, slaapzak, kleding en kookgerei heb je sowieso nodig. Een tent kun je ook al in verschillende maten krijgen. Probeer iets te vinden waarbij de stokken al zo veel mogelijk zijn opgevouwen. Hoe langer een pakket is, hoe breder je motor wordt en dat wil je niet. Een tafel en een stoeltje meenemen wordt lastig met een motor. Je kunt ook een compact stoeltje meenemen waarbij je laag op de grond zit. De tafel hoef je dan niet mee te nemen, maar het is wel fijn om in ieder geval een stoeltje met leuning te hebben zodat je ’s avonds wel lekker kunt zitten. Een kussen neemt veel ruimte in. Je kunt daarom ook een kussensloop vullen met kleding en ander textiel voor hetzelfde effect. Niet alle koffers en tassen zijn waterdicht. Pak dus daarom alles in plastic zakken in. Met die plastic zakken kun je ook lucht uit de bagage halen. Een pakketje kleding bijvoorbeeld kun je veel compacter maken door de lucht er uit te drukken en vervolgens de tas dicht te draaien. Als er geen lucht bij komt blijft het een compact pakketje en dat scheelt ruimte. Bedenk je van te voren hoe lang je op vakantie gaat en wat je aan kleding nodig hebt. Wil je voor een week vakantie drie lange broeken meenemen? Je kunt ruimte besparen door een beetje wasmiddel mee te nemen. Shampoo werkt ook goed. Op die manier hoef je niet veel kleding mee te nemen, want je kunt het gewoon wassen. Neem trouwens kleinere flesjes met shampoo en dergelijke mee. Je kunt bij veel kampeerzaken compacte en lichte artikelen vinden die van pas kunnen komen bij een motor vakantie. Pak spullen slim in. Dat betekent ook dat je er tijd voor moet nemen. Vergelijk het maar met een puzzel. In een pan past een bordje en een bekertje en misschien past er ook nog wel een paar sokken bij. motor bagage

Tip 3. Een andere manier om bagage mee te nemen

Wil je naar één plek rijden om vanuit daar mooie routes rijden en je gaat het liefst kamperen? Dan is een beetje luxe niet te veel gevraagd. Een fatsoenlijk stoeltje om op te zitten en een wat grotere tent zijn dan wel fijn als je bijvoorbeeld twee weken met je motor op vakantie gaat. Je kunt dan de auto of een busje pakken en je motor op een trailer erachter meenemen. Daarmee kun je ook spullen meenemen die te groot zijn voor op de motor. Je beleeft op die manier het kamperen en motorrijden op een ontspannen manier, want je komt na het maken van een route bij je reeds opgezette kamp aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een aanhanger achter de motor te bevestigen. Met name bij trikes en zijspan motoren wordt dat veel gedaan, maar ook met een tweewieler zie je dit steeds vaker. Dat wil niet zeggen dat je de hele vakantie met een aanhanger achter je tweewieler moet rondrijden. Je kunt op deze manier meer spullen meenemen om op één plek je kamp voor een langere tijd op te slaan. Je hoeft dan niet apart een auto mee te nemen én je reis begint meteen al.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands