Een motor schorsen; zo doe je dat!

Misschien heb je het jezelf wel eens afgevraagd: is het de moeite om mijn motor te schorsen? In dit artikel zetten we op een rij waarom je kunt besluiten om je motor voor een bepaalde periode te schorsen en leggen we uit hoe je dit eenvoudig regelt. Ook vertellen we welke voorwaarden er zijn verbonden aan een motor schorsing. Zo kun je een weloverwogen besluit nemen over het wel of niet schorsen van je motor. 


Hoe werkt het schorsen van je motor? 

Bij de aankoop van een motor wordt het kenteken op jouw naam geregistreerd bij de RDW. Je bent vanaf dat moment verplicht om een WA-verzekering af te sluiten en betaalt wegenbelasting voor de motor. Wil je de motor schorsen? Dan betaal je niet langer wegenbelasting en ben je ook niet meer verplicht tot een WA-verzekering. 

Voorwaarden voor het schorsen van je motor

Aan het schorsen van een motor zijn voorwaarden verbonden: 

  • Het kenteken moet op jouw naam staan en je moet beschikken over de bijbehorende documenten.
  • Je motor moet van de openbare weg af om hem te kunnen schorsen. Dat betekent niet meer rijden en de motor stallen op privéterrein. 

Waarom je motor schorsen? 

Er zijn verschillende redenen om te beslissen tot het schorsen van je motor. Ben je iemand die rijdt met mooi weer, waardoor de motor in de natte herfst- en wintermaanden binnen staat? Heb je een oude motor gekocht, waar je het komende jaar aan wilt sleutelen? Of maak je een lange reis en blijft de motor thuis staan? 


Het zijn allemaal redenen om te kiezen voor het schorsen van de motor. Doordat je na schorsing niet langer verplicht bent tot het betalen van wegenbelasting en verzekering, bespaar je daarmee al snel veel geld. 

Motor schorsing regelen  

Het schorsen van je motor regel je eenvoudig op twee manieren: online of via een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Neem voor schorsen via een loket een geldig legitimatiebewijs, de kentekencard en tenaamstellingscode mee. In het geval van een papieren kentekenbewijs heb je het Tenaamstellingsbewijs en Overschrijvingsbewijs nodig. 

Online een schorsing aanvragen gaat via Digid.


De motor schorsing geldt voor 1, 2 of 3 jaar. Afhankelijk van de gekozen periode betaal je een vast bedrag aan de RDW. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het betreffende kenteken geschorst is, waardoor je vanaf dat moment geen motorrijtuigenbelasting meer hoeft te betalen. 

Kosten motor schorsing

In 2023 gelden de volgende tarieven voor het schorsen van een motor: 

  • 1 jaar: € 26,50  
  • 2 jaar: € 53,00
  • 3 jaar: € 79,50

Kan ik de schorsing eerder stopzetten? 

Om een motor te schorsen kies je dus voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Wil je de motor alleen voor de wintermaanden schorsen? Kies dan gewoon voor een periode van 1 jaar en zet de schorsing op het gewenste moment stop. Je betaalt daarbij het volledige jaarbedrag en krijgt geen geld terug, maar kunt zo wel weer eerder de weg op. 


Doordat de kosten voor wegenbelasting en verzekering meestal hoger liggen dan de kosten voor het schorsen van je motor, kan dit al heel snel uit en bespaar je gemakkelijk geld. 


Maar let op: als je de schorsing binnen 1 maand na aanvang van de schorsing al stopzet, krijg je alsnog een naheffing voor de motorrijtuigenbelasting over de geschorste periode. 

Hoe zit het met de motorverzekering bij schorsing? 

Zoals gezegd ben je verplicht tot een WA-verzekering, zodra het kenteken van de motor op jouw naam staat. Zonder deze verzekering mag je de weg niet op het met voertuig. Wanneer je de motor schorst, ga je de komende tijd de weg niet op. Het is de moeite waard om uit te zoeken of je de verzekering dan ook tijdelijk kunt pauzeren, om zo nog meer geld te besparen. 


Sommige verzekeringen hanteren een korting op de premie wanneer je in de wintermaanden niet rijdt met je motor. Andere motorverzekeringen kun je tijdelijk stopzetten voor een bepaalde periode. Kijk goed naar de voorwaarden van je verzekering en informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden. 


Bedenk dat er ook nadelen kleven aan het stopzetten van je motorverzekering: 

  • De motor is niet langer verzekerd tegen diefstal.
  • De motor is niet langer verzekerd tegen brand- of stormschade.
  • De niet verzekerde periode telt niet mee voor je schadevrije jaren. 
  • Soms weegt het opnieuw afsluiten van een polis door de bijkomende kosten niet op tegen het kostenvoordeel van het tijdelijk stopzetten van de verzekering. 


Weeg daarom altijd goed af of je het risico wilt nemen om je motorverzekering stop te zetten en beslis of je het kostenvoordeel de moeite waard vindt. 

Motor schorsen of verkopen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het schorsen van je motor, maar misschien overweeg je ook om je motor te verkopen? Geen zin in het gedoe van de verkoop? Meld je nu aan, dan regelen wij de verkoop van je motor. Helemaal veilig en zonder gedoe. Vul het kenteken van je motor in, geef een omschrijving en upload enkele foto’s, dan gaan wij meteen aan de slag. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands