Je eerste motor: wat is de beste keuze?

Mensen die het motorrijbewijs hebben gehaald kunnen eindelijk hun eerste motor kopen. Er kan dus geshopt worden, maar wat is nu de beste keuze om de wijde wereld mee in te gaan? De keuze voor de eerste motor is groot. Tweewielers zijn onderverdeeld in verschillende categorieën en de ene is nog krachtiger dan de ander. Niet alle motorfietsen zijn even geschikt als beginnersmotor en de eerste motor is misschien wel de belangrijkste die je ooit gaat kopen. Mensen leren pas echt motorrijden nadat ze hun rijbewijs hebben gehaald. De standaard verrichtingen zijn onder controle en beginnende bestuurders hebben voldoende zekerheid en inzicht om deel te nemen aan het verkeer. Nadat het rijbewijs is gehaald krijgen mensen meer beheersing over hun tweewieler en ze leren dan ook om te gaan met verschillende verkeerssituaties. Een eerste motor is een goede start om de kennis uit te breiden en meer ervaring op te doen. Kortom: hoe meer je rijdt, hoe meer controle je krijgt over je motor.


Droommotor

Een Harley-Davidson of BMW motor was misschien altijd al één van je grootste dromen. Toch is het verstandiger om niet meteen voor je droommotor te gaan. Beginners die meteen de mooiste tweewieler kopen maken het zichzelf veel te moeilijk. De bijzondere verrichtingen die bij het examen zijn gedaan moeten eigenlijk moeiteloos met een eerste motor kunnen worden gedaan. Wordt dat lastig bij je droommotor? Dan is dit nu nog niet een goede keuze. Beginners kopen een steeds zwaardere eerste motor. Het is alleen lastig om deze machines te besturen als je nog niet zoveel ervaring hebt.

Het is niet een kwestie van ‘wie is de sterkste’. Het heeft alles met controle over je tweewieler te maken en dat moet je leren. Grote en zware motoren zijn lastiger te besturen en onder controle te houden. Beginners zitten er natuurlijk niet op te wachten dat ze voor een stoplicht staan en juist op dat moment hun motor laten vallen omdat hij zo zwaar is. Een te hoog gegrepen beginnersmotor blijft dan al snel binnen staan. Een verstandige eerste motor is misschien niet helemaal wat je voor ogen had, maar het plezier weegt veel zwaarder dan hoe het eruit ziet. Bovendien komen mensen er pas achter wat voor motorrijder ze zijn als ze eerst een tijdje hebben gereden.


Wat is nu een goede eerste motor?

Voordat je naar de dealer gaat om de eerste motor uit te zoeken is het wijsheid om te bedenken waarvoor je de motor gebruikt. Wordt het een motor die je van huis naar je werk moet brengen? Dan is een lichte, wendbare allroad tweewieler een goede keuze. Heb je vakantieplannen met je eerste motor? Dan is voldoende bagageruimte en een comfortabele zitpositie belangrijk. Een tourbike is dan een goede keuze. Een tweewieler uitzoeken wordt daarmee iets makkelijker, maar je bent er dan nog niet.

Het aantal cilinders en de cilinderinhoud bepalen onder andere de kracht. Een viercilindermotor haalt zijn vermogen door de maximale koppel bij hoge toeren af te geven. Een ééncilinder presteert bij een laag toerental al veel. Een tweecilinder is over het algemeen stabieler en is beter controleerbaar. Het aantal cc’s zegt niet meteen iets over een motor. Een motor met 1200 cc is niet perse beter dan een van 600 cc. Let hier wel op als je je eerste motor uitzoekt. Controle hebben over je eerste motor is je voornaamste doel. Let wel, de meeste MotoGP coureurs zijn op een 125cc motor begonnen.


Wees niet bang

Iedere motorrijder maakt het wel een keer mee: de motor laten vallen. Je moet als beginnend bestuurder niet bang zijn om je eerste motor te laten vallen. Die kun je voorkomen door op het gewicht van een tweewieler te letten. Kies een motor die niet te zwaar is zodat je hem makkelijker onder controle kunt houden. Het is zonde als je motor beschadigd raakt. Daarom moet je je ook bedenken of je meteen een nieuwe motor aanschaft of dat je eerst voor een tweedehands model kiest. Het voornaamste bij de aanschaf van een eerste motor is dat jij je op je gemak voelt. Als je ontspannen rijdt is het makkelijker en dat maakt het leuker. Het is dan misschien niet meteen de motor van je dromen, maar die komt er vanzelf wel.
Vond je dit interessant om te lezen? Lees dan ook:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands