Motorrijden in de herfst

Ondertussen is de herfst officieel begonnen. Voor de meeste motorrijders is dit de tijd dat de motor weer op stal gaan. Veel regen, vallende bladeren, lage temperaturen en harde wind, daar is je motor geen fan van. Wat betekent die weersomslag als je in de herfst doorrijdt met je motor?

Je zou het nog niet zeggen, maar we komen steeds meer in de ban van de herfst. De zon staat lager, het wegdek blijft langer nat en het asfalt wordt één groot bladerdek. Een ramp voor motoren zou je zeggen, maar veel motorrijders vinden dit de mooiste periode om in te rijden. Er is minder verkeer op de weg en de kleurrijke bossen vormen een paradijs voor de echte liefhebber. Voor je motor is dit seizoen alles behalve leuk. In de herfst loopt je motor namelijk snel schade op.


Kleurrijk herfstavontuur

Voor de weerkundigen onder ons is de herfst op 1 september begonnen. Op 23 september stond de zon precies boven de evenaar en dat is het startsein voor de astronomische herfst. Voor de niet-zweverigen onder ons is de herfst dit jaar op 21 september begonnen. De herfst is echt een overgangsseizoen waarin het zowel zomers als winters kan aanvoelen. Het kan de ene dag stralend weer zijn, maar dat kan er volgende week heel anders uitzien. Dat ontgaat zeker je motor niet. Het grootste kenmerk van de herfst zijn de bomen die hun blad verliezen. We genieten van de warme kleuren die de bladeren krijgen, maar zodra ze gaan vallen worden we zenuwachtig. En dat is niet vreemd. Het bladerdek is verraderlijk en daardoor ontstaan veel glijpartijen. Controleer na een motorrit goed of er ergens blaadjes zijn blijven plakken. De zuren van de bladeren kunnen je motor aantasten.


Weersinvloeden

Niet alleen vallende blaadjes, maar ook de herfststormen kunnen flinke schade aanrichten. Wat dacht je van afgewaaide takken, omgevallen bomen en rondvliegende objecten als dakpannen? Met zulke weersomstandigheden kun je misschien beter helemaal niet op je motor stappen. Bovendien is oktober de maand dat kastanjebomen hun rijpe bolsters laten vallen. Als je net met je motor onder een kastanjeboom geparkeerd staat kan een kastanje een lelijke deuk of barst veroorzaken. Een alternatief plekje voor je motor zoeken of een route met weinig bomen zoeken is dan niet een slecht idee. Eén van de grootste boosdoeners in de herfst is regen. Je hebt bij regen veel minder grip en bij het nemen van bochten moet je oppassen dat je niet wegglijdt. Je remweg wordt bovendien langer, dus het is zaak om dan meer afstand te houden en tijdig te remmen.


Je hebt niet alleen minder grip bij regen, ook bij lagere temperaturen heeft je motor tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. Je ziet het ook op je dashboard: je motorblok blijft langer koud. We krijgen meestal in de herfst te maken met de eerste nachtvorst. Dat levert verraderlijke situaties op. Als motorrijder moet je je rijstijl daarop aanpassen. De buien die ons land in de herfst teisteren gaan soms ook gepaard met hagel. Hagel is funest voor je motor. Parkeer je motor daarom zo veel mogelijk onder een afdak. Je motor ondervindt niet direct hinder van mist, maar als motorrijder zelf kun je daar wel last van hebben. In Nederland krijgen we jaarlijks met zo’n 40 mistdagen te maken. De meesten komen in de herfst voor. Op dagen zoals deze staat de zon laag en dat in combinatie met mist belemmert al snel je zicht. Je kunt hier weinig aan doen, maar je moet wel alert blijven. We zien steeds minder motorrijders op de weg naarmate de dagen korter worden. Toch is het de moeite waard om op een droge dag eens op de motor te stappen om van dit kleurrijke seizoen te genieten. Dan moet het alleen niet hard waaien.
Meer interessante artikelen vind je hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands