Gehoorbescherming voor op de motor

Als motorrijder is er geen mooier geluid dan het geluid van je motor. Veel motorrijders kunnen het daarom ook niet laten om af en toe het gas flink open te trekken. Je moet daarbij wel oppassen dat je geen gehoorschade oploopt. Het dragen van goede gehoorbescherming is dan heel belangrijk. In deze blog lees je hier meer over. Het is niet zozeer het geluid van je uitlaat dat schade aan je oren kan aanbrengen. Er is een ander geluid dat gevaarlijker is, namelijk windruis. Dit wordt ook wel de ‘stille doofmaker’ genoemd. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur kun je al na 7 minuten schade aan je gehoor hebben opgelopen.


Welke gehoorbescherming kies je?

Het dragen van een motorhelm is niet voldoende om je gehoor te beschermen. Het dempt misschien het geluid van je motor een beetje, maar door het dragen van een helm kun je juist meer last krijgen van windruis en dat is nu net zo gevaarlijk. Bij de ene helm heb je er minder last van dan bij de ander, maar er helemaal op vertrouwen kun je niet. Als je een nieuwe helm koopt kun je hier al veel over lezen in tests, maar let zelf ook goed op het geluid in een nieuwe helm.

Oordopjes zijn er in verschillende soorten. Voor een paar euro heb je al schuimoordopjes. Die rol je tussen je vingers voordat je ze in je oren inbrengt. Ze zetten na het inbrengen uit waardoor ze het gehoorkanaal afsluiten. Deze oordopjes worden door veel motorrijders gebruikt. Je kunt ook universele oordopjes van bijvoorbeeld Alpine gebruiken, die kun je al voor zo’n 20 tot 30 euro krijgen. Rijd je veel en lang? Dan kun je ook gehoorbescherming op maat laten maken, daar betaal je gemiddeld 150 euro voor. Iedere motorrijder heeft een eigen voorkeur. Sommige motorrijders ervaren de universele dopjes als vermoeiend, terwijl anderen daar juist al jaren mee rijden. Kies je voor op maat gemaakte gehoorbescherming? Laat dan voor optimale bescherming om de paar jaar nieuwe oordopjes aanmeten. Je oren groeien namelijk je leven lang en veranderen qua vorm.


De beste demping

Kies voor oordopjes met een goede demping. Dit wordt in dB aangegeven. Voor motorrijders wordt voor de beste bescherming een demping rond 30 dB aangeraden. Een te hoge demping kan ertoe leiden dat je van je omgeving niet meer alles meekrijgt. De juiste demping zorgt niet alleen voor de beste bescherming voor je gehoor, het helpt ook nog eens tegen vermoeidheid. Het verhoogt dus het rijplezier.

Gehoorbescherming in combinatie met intercom

Met de juiste bescherming worden je oren niet blootgesteld aan de windruis, maar hoor je nog wel je motor, ander verkeer en je intercom. Het gebruik van oordopjes werkt in veel gevallen prima in combinatie met de intercom. Veel intercomsystemen kunnen aangesloten worden op op maat gemaakte oortjes. Ook bestaat er gehoorbescherming op maat waar luidsprekers voor de intercom zijn ingebouwd.Deze artikelen vind je misschien ook leuk:


Ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands