Eindexamen tijd! Wat weet jij van motoren?

BMW motorHet eindexamen is weer begonnen. Dat betekent voor veel jonge studenten blokken, stressen, korte nachten en veel energiedrankjes! Voor jou is het misschien al even geleden, maar het is goed om soms even een opfriscursus te volgen. Wat weet jij eigenlijk van motoren? Je kunt het hier testen. Wie is Evel Knievel? Wanneer werd de eerste motor gebouwd? Wat is de hoogste snelheid die een motor ooit heeft gehaald? Dat zijn geen standaardvragen die deze week in het eindexamen voorkomen, maar misschien weet jij het antwoord wel op de tien motorvragen. Je kunt hier je kennis testen, maar je hoeft niet bang te zijn voor stress. We geven je bij dit eindexamen meteen het antwoord al. Succes!

1. Welk motormerk bouwde tweewielers voor de Tweede Wereldoorlog?

Een stukje geschiedenis wordt tijdens een eindexamen altijd getest. Dit is daarom een goede vraag om mee te beginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het Amerikaanse merk Harley-Davidson de opdracht om een motor te bouwen voor het leger. De WLA Liberator en de WLC Liberator zijn de bekendste modellen die tussen 1939 en 1945 zijn geleverd.

2. Kun je drie motormerken noemen die uit Italië komen?

Ducati Panigale verkopenWe geven je bij deze eindexamen vraag wat ruimte. De lijst van Italiaanse motormerken is namelijk groter. We noemen een paar relatief bekende merken waar je zelf waarschijnlijk ook wel op was gekomen. Dacht jij aan Ducati, Moto Guzzi, MV Agusta, Aprillia en Vespa? Of kwam je op Cagiva, Girela, Mondial, Laverda, Garelli of Falcon? Dan kun je je antwoord goedkeuren. Van de Italiaanse motormerken doet Ducati het in Nederland op dit moment het beste als we kijken naar de motorverkoop.

3. Wanneer werd de eerste motorfiets uitgevonden?

De eerste motorfiets werd uitgevonden door de Duitser Gottlieb Daimler. In 1885 monteerde hij voor het eerst een motor op een fiets. Later was hij ook mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de auto.

4. Wie is Evel Knievel?

Evel Knievel, oftewel Robert Craig was een Amerikaanse stuntman. Hij werd vooral beroemd vanwege zijn lange afstand-sprongen op de motor. Als Evel Knievel eindexamen had moeten doen zou dat nog heel spannend worden. Hij presteerde veel, maar er mislukten ook regelmatig stunts. Evel Knievel heeft meerdere keren een vermelding in het Guinness Book of Records gekregen, onder andere voor het breken van 37 botten bij een lange afstand-sprong.

5. Waar komt de naam Chopper vandaan?

Chopper verkopenEen chopper is een motorfiets waarbij zo veel mogelijk onderdelen zijn weggehaald. Die zijn er als het ware afgehakt (hakken = to chop in het Engels). Motorrijders hadden na de Tweede Wereldoorlog niet veel geld om een motor te kopen. Ze kochten oude, afgedankte motoren van het Amerikaanse leger. Dat waren meestal motoren van Harley-Davidson. De eigenaren haalden er zo veel mogelijk onderdelen af die niet nodig waren. Het merk Harley-Davidson staat daarom ook bekend als choppers.

6. Welke motor kreeg voor het eerst een airbag?

In 2007 werd de eerste motorfiets voorzien van een airbag. Dit was de Honda Gold Wing GL 1800. Sindsdien zijn er ook vesten ontwikkeld waarin een airbag is geïntegreerd.

7. Wat is de best verkochte motor ooit?

We blijven nog even bij het Japanse merk Honda. Dit motormerk heeft namelijk de best verkochte motor ooit ontwikkeld. De Honda Super Cub wordt al sinds 1958 geproduceerd en hij is nog steeds in veel landen verkrijgbaar.

8. Wat is de duurste motor ter wereld?

Voor jou is je motor misschien van onschatbare waarde, maar aan sommige motoren hangt een prijskaartje. De Ecosse ES1 Superbike is op dit moment de duurste motorfiets ter wereld. De waarde van deze tweewieler ligt rond de 3.6 miljoen dollar. Dat je deze vraag op een eindexamen niet zou weten is echt geen drama. Ecosse is een raceteam uit Schotland dat zelf exclusieve motoren ontwikkelt. Bekijk hieronder een filmpje met de duurste motoren ter wereld

9. Wat is de hoogste snelheid ooit gemeten op een motor?

Het laatst genoteerde snelheidsrecord stamt uit 2011. De Amerikaan Korry Hogan haalde in april 2011 met zijn viercilinder-Suzuki een snelheid van 410,23 kilometer per uur. Er zijn motoren die nog sneller gaan, maar die zien er uit als een soort raket. De langwerpige motor is overdekt en haalt een snelheid van wel bijna 600 kilometer per uur. Het record met zo’n tweewieler staat nu op 591,244 kilometer per uur. Chris Carr, die de tweewieler zelf heeft ontworpen, heeft dit record in 2009 gevestigd. Bij een eindexamen worden soms meerdere antwoorden goedgekeurd. Wij zijn bij dit examen best soepel. Als je dit laatste als antwoord hebt gegeven keuren we het ook goed.

10. Wat is het beste motormerk aller tijden?

Of je er nu zelf één rijdt of niet. De motoren van BMW worden gezien als de beste motoren aller tijden. De degelijke bouw en betrouwbaarheid zorgen er voor dat het Duitse merk het grootste marktaandeel in handen heeft. Je hoeft je niet te schamen als je niet alle antwoorden wist. Voor dit eindexamen kun je gelukkig niet zakken.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands