Is E10 geschikt voor jouw motor?

Vanaf vandaag kun je in Nederland geen Euro 95 meer tanken. Bij de benzinepomp vind je in plaats daarvan nu E10, gewone benzine waar een klein beetje bio-ethanol aan toegevoegd is. Kan jouw motor dit wel hebben? Meer over de nieuwe E10 en wat dit met je motor doet lees je in onze blog.


E10 bestaat voor maximaal 10% uit bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet. Dat maakt de totale samenstelling van E10 beter voor het milieu dan Euro 95, waar tot maximaal 5% bio-ethanol in zit. Je moet als motorbezitter goed kijken naar jouw type en of deze geschikt is voor de E10 benzine. Met name oldtimerbezitters wordt gevraagd goed op te letten, voertuigen van voor 2000 zijn vaak niet geschikt voor de nieuwe benzine.


Is jouw motor bestand tegen E10?

Door de toevoeging van bio-ethanol kunnen op langere termijn de brandstofleidingen, brandstofpomp en zelfs de motor beschadigd raken. Of jouw motor wel of niet geschikt is voor E10 kun je op de website www.e10check.nl zien. Kies jouw merk en je ziet meteen of jouw model kan rijden op E10. Deze website is betrouwbaar, maar let op: dit is geen garantie dat jouw motor echt geschikt is voor E10!


Motor ongeschikt, wat dan?

Staat jouw motor in het rijtje ‘niet geschikt’? Dan is het echt geen ramp als je (per ongeluk) een keer tankt met E10. Wel doe je er beter aan om te kiezen voor Euro 98. Daar is minder bio-ethanol aan toegevoegd, maar je betaalt wel meer voor een tankbeurt. Je kunt op dit moment alleen bij BP en Shell kiezen voor brandstof waar 0% bio-ethanol in zit.


Mag je geen E10 tanken, vind je ethanolvrije brandstof te duur of ben je niet in de buurt van een tankstation met de juiste brandstof? Dan kun je ook aan elke tankbeurt een klein beetje E10 Fuel Improver of E10 Petrol Improver toevoegen. Dat breekt de werking van bio-ethanol af, beschermt jouw motor en er wordt gezegd dat het zuiniger rijdt. In het buitenland kun je bij de meeste pompstations alleen maar E10 tanken. Heb jij een motor die niet tegen E10 benzine kan en rijd je graag in het buitenland? Dan raden we je aan om altijd een flesje bij je te hebben. Zo kun je zonder zorgen die mooie ritten blijven maken!


Heb je (per ongeluk) E10 in jouw tank gedaan terwijl de motor daar niet geschikt voor is? Dat is op zich geen probleem. Maar zorg dat je de tank zo snel mogelijk leeg rijdt en tank dan ethanolvrije brandstof. Als er weer ethanolvrije brandstof wordt verbruikt kan je geen schade meer ondervinden omdat er ooit E10 in heeft gezeten.Meer handige informatie vind je hier:


Heb jij een motor die niet tegen E10 kan en wil je liever een motor waarmee je bij het tanken niet na hoeft te denken? Meld je motor aan op deze site en wij helpen je bij de verkoop. Dankzij een groot netwerk van erkende dealers vinden we mogelijk snel een koper voor jouw motor. Zo kun je snel op zoek naar de motor die wél geschikt is voor E10.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands