Brandstoftank reinigen

Herken je dit? Een tijdje geleden was er nog niks aan de hand en deed je motor gewoon wat je vroeg. En nu stottert je motor regelmatig en slaat hij om de haverklap af. Je krijgt geen meldingen, maar het wordt er niet beter op. Je tank is dan waarschijnlijk van binnen aan het roesten of de benzine is aan het vergommen. De brandstoftank reinigen is dan de beste oplossing. In deze blog lees je hoe je dat doet. Het is zeker niet een leuk klusje en het kost tijd, maar door zelf je brandstoftank te reinigen bespaar je veel geld en je tank is ermee gered. Dus even de mouwen opstropen en aan de slag. Wij helpen je op weg met een handig stappenplan.


Benodigdheden:

  • Tank om benzine in over te gieten
  • Trechter met filter
  • Handvol kleine stalen moertjes
  • Roestoplosser (bijvoorbeeld Fedox of Tankcure) of azijn
  • Tanksealer (bijvoorbeeld Tankcure)


Stap 1. Tank demonteren en leegmaken

Maak de brandstoftank helemaal leeg en ontkoppel alle slangen. Tip voor het leegmaken van de tank: plaats er een filter er tussen zodat vuil niet meegaat in de brandstof. Zo kun je de brandstof na reiniging gebruiken om de laatste resten van het roestoplossende middel uit de tank te krijgen.


Stap 2. Van binnen brandstoftank reinigen

Je kunt azijn gebruiken om de brandstoftank mee te reinigen, maar het duurt daarmee een aantal dagen voor het is ingewerkt en je moet je tank goed nabehandelen. Azijn werkt namelijk door als er nog iets achterblijft. Je kunt de tank ook vullen met een tankontroester, bijvoorbeeld Fedox of Tankcure. Gooi er een handvol kleine stalen moertjes bij en sluit de tank. Schud vervolgens voorzichtig de tank heen en weer. Je kunt in plaats vaan zelf gaan schudden de tank ook in een doek wikkelen en in een (oude) wasmachine op een rustig wasprogramma laten meedraaien. De rollende moertjes maken de aanwezige roestschilfers los. Geduld is hierbij een schone zaak. Giet vervolgens de inhoud van de tank over in een aparte afsluitbare container of fles. Gebruik daarbij een trechter met zeef. Zo kun je precies zien hoeveel roest er los is gekomen en je kunt bovendien de inhoud voor de volgende spoelbeurt gebruiken. Herhaal het proces bij stap 2 tot je geen roestdeeltjes meer in het filter ziet.


Stap 3. Tank sealen

Maak de tank nu voorgoed roestvrij door een middel te gebruiken om de tank van binnen te verzegelen, bijvoorbeeld met Tankcure Epoxy sealant. Demonteer de benzinekraan of -pomp zodat het seal alleen wordt aangebracht aan de binnenkant van de tank. Laat het product goed uitharden voordat je de tank weer gaat gebruiken. Sommige middeltjes hebben minstens een week nodig om hun werk te doen.


Stap 4. Brandstoftank terug monteren

Na de hele behandeling kun je de tank weer monteren en vullen met brandstof. Je kunt daarna gelijk weer de weg op.


Het kost misschien wat moeite, maar zo heb je wel een schone tank waar je nog jaren mee vooruit kunt. Sommige klassieke tanks zijn niet meer te krijgen, dus die moet je wel zelf schoonmaken. En als je een tank wel makkelijk kunt krijgen is het alsnog veel goedkoper om hem zelf te reinigen.Meer handige informatie vind je hier:

Heb jij een motor die niet tegen E10 kan en wil je liever een motor waarmee je bij het tanken niet na hoeft te denken? Meld je motor aan op deze site en wij helpen je bij de verkoop. Dankzij een groot netwerk van erkende dealers vinden we mogelijk snel een koper voor jouw motor. Zo kun je snel op zoek naar de motor die wél geschikt is voor E10.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands